Toegankelijkheid

Skip to main content

Alleen op de wereld (1965-1966)

Alleen op de wereldBij het horen van de naam Alleen op de wereld als televisieserie zullen de meesten denken aan de gelijknamige tekenfilm, die voor het eerst eind jaren '70 werd uitgezonden. Ruim tien jaar eerder was het van oorsprong Franse boek al bewerkt tot een Nederlandse jeugdserie. Hector Malot publiceerde het verhaal van Remi in 1878. De 8-jarige vondeling groeit op bij het echtpaar Barbarin, en Remi houdt zielsveel van zijn pleegmoeder. Maar het gezin is arm en achter de rug van moeder Barbarin om verkoopt vader Barberin de jongen aan de straatmuzikant Vitalis. Voor Remi breekt een avontuurlijke tijd aan en hoewel hij zijn moeder vreselijk mist, vindt hij in Vitalis een vaderlijke vriend.

Alleen op de wereldSamen met de drie honden Capi, Zerbino en Dolce, en het aapje Joli-Coeur trekken ze door heel Frankrijk waar ze geld verdienen met het geven van straatvoorstellingen. Van Vitalis leert Remi behalve musiceren ook lezen en schrijven. Maar tijdens een sneeuwstorm overlijdt Vitalis en worden Zerbino en Dolce door wolven verscheurd. Remi moet nu zonder zijn leermeester verder, maar hij maakt ook nieuwe vrienden zoals Mattia, en Arthur, het zieke zoontje van mevrouw Milligan. Het geheim van zijn afkomst blijft Remi bezighouden en samen met Mattia gaat hij op zoek naar zijn ouders. Het zal een lange tocht vol omzwervingen en moeilijkheden blijken te zijn.

Alleen op de wereldDeze Nederlandse productie werd groots opgezet, zeker voor een jeugdserie: fraaie decors, tientallen acteurs en figuranten uit Frankrijk. De drie honden, die allerlei kunstjes moesten kunnen doen, waren afkomstig uit Christine's Dog Show. Dankzij de serie kreeg de hondenshow veel meer bezoekers. Voor Maroesja Lacunes, die de rol van tuindersdochter Etiënette speelt, was Alleen op de wereld haar televisiedebuut. Ze kreeg de rol dankzij bemiddeling van regisseur Carrie Rens, die tevens haar toneellerares was. Maroesja Lacunes zou een paar jaar later in heel Nederland bekend worden als Tika, de dochter uit Ti-Ta Tovenaar.

In 2016 werd het boek door de VPRO opnieuw bewerkt tot Nederlandse televisieserie waarbij het verhaal naar het heden werd verplaatst.
 
 

Informatie

Aantal afleveringen
10

Uitgezonden door
KRO (20 november 1965 - 27 augustus 1966)

Creatie
Hector Malot (boek "Sans famille")

Tekst
Jook Steenhoff

Muziek
Jean Lambrechts

Decor
Gerardo Porto

Regie
Fons Peters
Carrie Rens

Producent
René Sleven

 


Met dank aan John Beringen en Maroesja Lacunes

Publicatiedatum: 12 juli 2005
Laatste aanvulling: 10 december 2016

© KRO 

KRO, 1965, Jaren 60, Maroesja Lacunes, Ab Hofstee