Toegankelijkheid

Skip to main content

Spant erom, 't (1975-1981)

t Spant eromNaast Ren je rot bij de TROS en Klassewerk van de KRO had ook de VARA een spelprogramma voor de zesde klas van de lagere school, 't Spant erom. De titel verwees naar theater 't Spant in Bussum waar alle afleveringen werden opgenomen. In iedere uitzending namen drie scholen het tegen elkaar op in diverse spelonderdelen. Een gewonnen onderdeel leverde een geldbedrag op wat ten goede kwam aan de school, bijvoorbeeld voor een schoolreisje. Een populair onderdeel was het tekenspel. Een leerling moest zo snel mogelijk een tekening maken van het woord dat op een briefje stond, wat vervolgens door de klasgenoten geraden moest worden.

't Spant eromDe spelshow werd bedacht door regisseuse Flory Anstadt die daar nog geen ervaring mee had. Haar idee was om er geen traditionele quiz van te maken waarbij er steeds kandidaten afvallen, maar zoveel mogelijk onderdelen met "doe"- en "weet"-opdrachten. Vanaf 1979 kreeg het programma een iets andere opzet. In plaats van drie deden er per aflevering twee scholen mee, en werd kreeg het onderdeel "mini-songfestival" uitgebreid. Bekende componisten en tekstschrijvers schreven speciaal voor iedere aflevering één couplet van een lied dat door een gastartiest werd gezongen. Vervolgens moesten de kinderen de volgende twee coupletten zelf schrijven èn uitvoeren.

Acteur Piet Römer was vijf jaar lang de spelleider, één keer was hij ziek en werd vervangen door Willem Nijholt. De bekende Nederlanders die als gast optraden waren zelf ook vaak in jeugdprogramma's te zien, zoals Wieteke van Dort, Edwin Rutten en Rob de Nijs. Flory Anstadt zou later veel succes krijgen met het eveneens door haar zelf bedachte Kinderen voor Kinderen.
 
 

Informatie

Aantal afleveringen
39

Uitgezonden door
VARA (29 november 1975 - 24 mei 1981)

Presentatie
Piet Römer
Willem Nijholt

Muziek
Herman Schoonderwalt

Liedjes
Harry Bannink
Harrie Geelen
Alexander Pola
Carel Prins

Samenstelling en regie
Flory Anstadt

Productie
Carla Lammers
Margot de Boer
Adrie van Oorschot
Jack Gadellaa
Hans Peters
Anneke Bos
Regina Smulders

 


Publicatiedatum: 15 september 2005
Laatste aanvulling: 22 juni 2014

© VARA

VARA, Jaren 80, Jaren 70, 1975, Joost Prinsen, Piet Römer, Willem Nijholt, Edwin Rutten, Harry Bannink, Harrie Geelen, Adrie van Oorschot, Willeke Alberti