Toegankelijkheid

Skip to main content

Sesamstraat (vanaf 1976)

SesamstraatJoan Ganz Cooney produceerde nieuws en documentaires voor WNET, de publieke omroep van New York. Zij onderzocht in 1966 op welke manier televisie kon worden gebruikt om kinderen uit achterstandsgezinnen met leerproblemen te helpen. Zo ontstond Sesame Street, met een belangrijke rol voor de muppets van Jim Henson. Op 10 november 1969 werd de eerste aflevering in Amerika uitgezonden, en de rest van de wereld zou volgen. Op 11 juni 1972 werd er als proef een aflevering van de Amerikaanse versie in Nederland uitgezonden, voorzien van commentaar door onder andere Dick Bruna en Thijs Chanowski.

SesamstraatIn 1974 werd een proefaflevering gemaakt van de Nederlandse versie die de titel Sesamplein meekreeg met een echt plein als decor. Sesamplein ging uiteindelijk niet door, omdat de NOS en de BRT besloten hadden het programma samen te maken. In het Limburgse plaatsje Thorn werd op de grens van Nederland en België een Sesamstraat gebouwd, waar alle scènes werden opgenomen. Later verhuisde Sesamstraat naar de studio in Hilversum, en werd de frequentie opgevoerd van één keer per week op zondagmiddag naar iedere dag. In de loop der jaren is de opzet van het programma nauwelijks veranderd, wel zijn de uitzendtijden en de lengte regelmatig gewijzigd.

Sinds 20 januari 2014 duurt het programma een kwartier en richt zich daarbij op één van de Nederlandse poppenkarakters. Daarnaast zijn er in 10 voor… tien minuten lang filmpjes te zien van onder anderen Bert en Ernie, Elmo, Koekiemonster, Grover en Graaf Tel. Elmo en Koekiemonster kregen een eigen serie, Het Furchester Hotel, waarin ze samen met de familie Furchester een hotel beginnen. De eerste aflevering werd op 21 december 2015 uitgezonden.

Sesamstraat was vanaf 1987 ook vele jaren het decor voor de viering van het Sinterklaasfeest op 5 december.
 
 

Informatie

Uitgezonden door
NOS/NPS/NTR (vanaf 4 januari 1976)

Poppenspelers
Eric Meijer
Dirk Grijspeirt
Theo Jonling
Leo Dijkgraaf
Bert Plagman
Judith Broersen
Catherine van Woerden
Lindai Boogerman
Marike Koek
Renée Menschaar
Daphne Zandberg
Jogchem Jalink
Eric-Jan Lens

Poppenmakers
Ton Hasebos
Leo N. Cahn

Muziek
Harry Bannink
Henny Vrienten

Nasynchronisatie
Wim Pel
Hans Hulshof

Eindredactie
Aart Staartjes
Jan Kok
Ajé Boschhuizen

Regie
Rita Goossens
Jan Keymeulen
Jan Keja
Leo van der Goot
Mike Naber
Pieter Kramer
Aart Staartjes
Norbert ter Hall

 


Publicatiedatum: 16 oktober 2004
Laatste aanvulling: 29 juli 2022

© NOS/NPS

NPS, NTR, Jaren 80, Jaren 90, Jaren 00, Jaren 70, Jaren 10, 1976, NOS, Jaren 20, Aart Staartjes, Lex Goudsmit, Jim Henson, Marjolein Algera, Fred Meijer, Marlies Somers, Bram van der Vlugt, Hero Muller, Harry Bannink, Lucie de Lange, Bill van Dijk, Wim T. Schippers, Paul Haenen, Bram Bart