Toegankelijkheid

Skip to main content

Sinterklaas in Sesamstraat (1987-2005)

Sinterklaas in SesamstraatNadat de belangstelling voor het Sinterklaasfeest in de jaren '80 ook op televisie minder was geworden en hierdoor geen Sinterklaasspecials of musicals meer werden gemaakt, was de goedheiligman naast de intocht alleen nog maar te zien in Sesamstraat. Het was Aart Staartjes die in 1987 met het idee kwam om Sinterklaas op 5 december naar de bekendste straat van Nederland te halen, om zo toch nog op zijn verjaardag voor de allerkleinsten op televisie te verschijnen.

De eerste vier jaar bleef de opzet hetzelfde als de reguliere uitzendingen afgewisseld met scènes waarin Sinterklaas, vergezeld met hoofd- en wegwijspiet, de bewoners van Sesamstraat een bezoek brengt. Na 1990 kregen de speciale december-afleveringen een eigen verhaal waarin ook elke keer weer het één en ander niet op rolletjes blijkt te lopen.

Sinterklaas in SesamstraatZo wil de Sint in 1992 niemand kadootjes geven totdat Tommie, Ieniemienie en Pino terug zijn gevonden nadat ze zich boos hadden verstopt omdat ze volgens iedereen in de weg zouden lopen tijdens het versieren. In 1996 komt Sint erachter dat de chocoladeletters op zijn en vraagt Sien in haar winkeltje een nieuwe voorraad te bestellen. Toch blijkt alles in de soep te lopen wanneer Meneer Aart alle letters opkoopt.

Op 5 december 2003 kwam er een 'nieuw kind' bij in Sesamstraat. Het biggetje Purk veroorzaakte verwarring bij de Pieten doordat er naast Tommie, Ieniemienie en Pino nu vier kinderen in Sesamstraat blijken te wonen maar hebben maar drie pakjes meegenomen. Gelukkig helpt Tommie de Pieten door zijn knuffel Happie aan hen te geven zodat het nieuwe biggetje ook een pakje heeft.

 

Informatie

Aantal afleveringen
19

Uitgezonden door
NOS/NPS (5 december 1987 - 5 december 2005)

Muziek
Harry Bannink
Henny Vrienten

Eindredactie
Aart Staartjes
Jan Kok
Ajé Boschhuizen

Regie
Jan Keja
Jan Keymeulen
Jop Pannekoek
Leo van der Goot
Mike Naber
Pieter Kramer
Rita Goossens

 


Publicatiedatum: 13 november 2022
Laatste aanvulling: 13 november 2022

© NOS/NPS

NPS, 1987, Jaren 80, Jaren 90, Jaren 00, NOS, Aart Staartjes, Bram van der Vlugt, Michiel Kerbosch, Frits Lambrechts, Wim T. Schippers, Paul Haenen