Toegankelijkheid

Skip to main content

Q & Q (1978)

Q & QDoor het succes van de twee series van Q & Q kreeg de KRO veel verzoeken voor herhalingen. Dat was bij de tweede serie, die als ondertitel Kunst- & Vliegwerk had gekregen, jarenlang niet mogelijk omdat er problemen waren met het geluid. Wel was er een speelfilmversie van de tweede reeks gemaakt. Hiervoor waren de 13 afleveringen met een speelduur van ruim zes uur teruggebracht tot nog geen anderhalf uur. Gevolg was dat alle zijlijnen in het verhaal kwamen te vervallen, met name de scènes die betrekking hebben op de organisatie van het eeuwfeest en het kerkorgel dat boer Zwartjes wil verkopen.

Q & QMaar voor wie de serie niet gezien heeft blijft de film over de kunstroof die Wilbur en Aristides oplossen moeilijk te volgen. Het tweetal raakt bij toeval bij de diefstal van een aantal kostbare schilderijen betrokken als Wilbur aan de telefoon een flard van een ander gesprek opvangt over een schietpartij die vlak na de roof plaatsvond. Samen met de opa van Aristides gaan ze naar de politie maar die neemt het verhaal niet serieus. Wilbur en Aristides besluiten daarom zelf op onderzoek te gaan, waarbij ze hulp krijgen van Akkie, dochter van inspecteur Swaan die belast is met het onderzoek naar de schilderijenroof.

Q & QZe ontdekken dat de bibliotheek een belangrijke rol speelt bij de verdwijning van de kunstwerken en komen zelfs op het spoor van een goudtransport waarbij Belgische en Chinese gangsters zijn betrokken. Dankzij Q en Q komt alles toch nog goed, al is het agent Mudde ("ja-ja-ja-ja") die met de eer gaat strijken. Op 25 oktober 2004 vond een bijzondere vertoning van de film plaats in het Filmmuseum. Dankzij Irène Tewes, productie-assistente en weduwe van producent Carl Tewes, kon een nieuwe print van de film gemaakt worden en deze werd vertoond in aanwezigheid van een groot aantal makers van beide series.

Inmiddels is de tweede serie geheel compleet op dvd verschenen. De filmkopie die in 2004 is vertoond bevindt zich nu in de collectie van het Amsterdamse Filmmuseum.

 

Informatie

Bioscooppremière
27 april 1978

Alternatieve titel
Q en Q (video release)
Q&Q

Scenario
Harrie Geelen

Muziek
Joop Stokkermans

Begintune gezongen door
Robert Long

Regie
Bram van Erkel

Producent
Carl Tewes

 


Met dank aan Ted Kerkjes voor de afbeelding van de filmposter.

Publicatiedatum: 16 oktober 2004
Laatste aanvulling: 4 augustus 2022

© Carl Tewes Filmprodukties B.V.

Cor Witschge, Joop Stokkermans, Harrie Geelen, Sacco van der Made, Hans Otjes, Maélys Morel