Toegankelijkheid

Skip to main content

Pommetje Horlepiep (1976-1979)

Pommetje HorlepiepNa 20 jaar lang Swiebertje gespeeld te hebben hield Joop Doderer ermee op. Voor schrijver John Uit den Bogaard was dat de gelegenheid om een nieuwe kinderheld te introduceren: Pommetje Horlepiep, een vrolijke jongeman die niet tegen onrecht kan. Acteur en regisseur Frits Butzelaar, die al meer dan 25 jaar voor en achter de camera actief was, werd gevraagd deze serie voor de NCRV te ontwikkelen. Net als Swiebertje spelen de verhalen zich af in de jaren '20 en '30 van de 20ste eeuw. Pommetje heeft een grote mond en een klein hartje, en heeft net een baan gevonden als huisknecht bij baron Sebastiaan Roos van Leeuwenborgh.

Pommetje HorlepiepDeze rol werd gespeeld door Ton Lensink, maar omdat hij na de eerste serie besloot naar Italië te emigreren, werd hij opgevolgd door zijn broer, baron Theobald, die hij zelf in de zevende aflevering voorstelde. Pommetje en de baron, die al snel de bijnaam Baldi krijgt, kunnen het goed met elkaar vinden. Samen met huishoudster Hanna is Pommetje verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken op het kasteel. Zijn beste vrienden zijn Gijs Kwast en herbergier Moppie Leutermans. De baron is goed bevriend met de kapiteinsvrouw Ieke Maris-van der Velde. In de allerlaatste aflevering verloofd haar dienstbode Aagje zich met Pommetje.

John Uit den Bogaard liet zich inspireren door de verhalen van zijn vader en zijn eigen herinneringen. Pommetje baseerde hij op een jeugdvriendje. Hoewel de serie zich afspeelt in moeilijke tijden zijn de personages optimistisch en proberen er het beste van te maken. Ondanks dat de laatste aflevering al in 1979 werd uitgezonden wordt Bram Biesterveld nog altijd herkend (en aangesproken) als Pommetje Horlepiep.
 
 

Informatie

Aantal afleveringen
39

Uitgezonden door
NCRV (29 oktober 1976 - 28 december 1979)

Tekst
John Uit den Boogaard

Muziek
Ruud Bos

Eindtune gezongen door
Bram Biesterveld

Regie
Frits Butzelaar

Productie
Dieke van Waveren
Else Flim
Ella Weisbrod
Fred Koster

 


Publicatiedatum: 16 oktober 2004
Laatste aanvulling: 2 augustus 2017

© NCRV

NCRV, Jaren 70, 1976, Ton Lensink, Henk Molenberg, Bram van der Vlugt, Ruud Bos, Angélique de Boer, Marlous Fluitsma, Marjan Berk, Sylvia de Leur, Bram Biesterveld, Sacco van der Made, Ab Hofstee, John Leddy