Toegankelijkheid

Skip to main content

Kris Pusaka, De (1977-1978)

De Kris PusakaProducent Carl Tewes wilde na twee reeksen Q & Q graag een avonturenserie maken die zich tegen de achtergrond van het koloniale verleden van Nederland in Indonesië zou afspelen. Schrijver Anton Quintana deed hiervoor uitvoerig research. Hij bedacht het verhaal over een gestolen kris: een traditioneel Indonesisch steekwapen, vaak met een gegolfde kling. Van oorsprong is een kris een religieus voorwerp waaraan bijzondere krachten worden toegedicht, die zowel negatief als positief kunnen zijn. Wanneer de kris van generatie op generatie overgaat spreekt men van een 'pusaka', een erfstuk waarin de geest van de voorouders huist.

De Kris PusakaBen van Rooyen, een medewerker van het Tropeninstituut gespecialiseerd in de Javaanse cultuur, wordt door een veilinghouder getipt over een oude kris die ter veiling is aangeboden. Ben heeft al snel door dat het om een Matamaram kris gaat, een 'heilige' kris. Tijdens de veiling blijkt hij niet de enige geïnteresseerde. Ook antiekhandelaar Santos wil de kris kopen, maar Ben weet het hoogste bod uit te brengen. Als hij van professor Smit hoort dat de kris van onschatbare waarde is voor de familie waar deze aan toebehoort besluit Ben de erfgenamen op te sporen. Maar voordat hij zijn speurtocht kan beginnen wordt de kris gestolen.

De Kris PusakaBen verdenkt Santos, die een slechte reputatie heeft, maar kan niets bewijzen. Samen met zijn broer Mark vertrekt hij naar Indonesië voor een al eerder geplande culturele reis. Daar kruist de kris opnieuw hun pad als ze horen dat Santos vermoord is - met de kris. Deze spannende en mysterieuze serie werd op locatie opgenomen in Amsterdam, Rotterdam, Djakarta, Bogor, Sukabumi en Yogyakarta. Door een rechtenkwestie kon de serie jarenlang niet vertoond worden, maar op 19 mei 2007 kon het eerste exemplaar van de dvd-box aan hoofdrolspeler Willem Nijholt worden overhandigd.
 
 

Informatie

Aantal afleveringen
13
 
Uitgezonden door
KRO (31 oktober 1977 - 30 januari 1978)

Scenario
Anton Quintana, naar een idee van Carl Tewes

Muziek
Joop Stokkermans

Regie
Bram van Erkel

Producent
Carl Tewes

 


Publicatiedatum: 16 oktober 2004
Laatste aanvulling: 1 februari 2013

© Carl Tewes Filmprodukties/KRO/Just Entertainment/Source 1 Media

KRO, Jaren 70, 1977, Willem Nijholt, Joop Stokkermans