Toegankelijkheid

Skip to main content

Kuifje, De avonturen van (1977-1978)

De avonturen van KuifjeDe avonturen van de 'razende reporter' Kuifje zijn bedacht door de Belgische striptekenaar Hergé, en verschenen voor het eerst op 10 januari 1929 in de krant 'Le Petit XXième'. Samen met zijn hond Bobbie reist hij de hele wereld rond, en zet zelfs voet op de maan. Kuifje leert tal van kleurrijke figuren kennen, zoals de opvliegende kapitein Haddock, de verstrooide professor Zonnebloem, de detectives Jansen en Janssen en de operazangeres Bianca Castafiore. De populaire stripverhalen zijn in de loop der jaren bewerkt tot onder andere speelfilms (zowel getekend, met echte acteurs, als met poppen), hoorspelen en een musical.

De avonturen van KuifjeVanaf 1961 werden acht albums door de studio's Belvision uit België en Télé-Hachette uit Frankrijk bewerkt tot een tekenfilmserie met afleveringen van 5 minuten. Ieder deel eindigde telkens op een spannend moment. Zowel de tekenstijl als de verhalen wijken behoorlijk af van de originele strips. Oorspronkelijk leert Kuifje kapitein Haddock kennen in "De krab met de gulden scharen", maar in de serie zijn ze al bevriend en komen ze geen smokkelaars van opium op het spoor maar van diamanten. Waarschijnlijk was dit gedaan met het oog op de jonge kijkers. Om die reden laat kapitein Haddock waarschijnlijk ook zijn whisky staan.

De avonturen van Kuifje

De andere albums die werden bewerkt zijn "De Zwarte Rotsen", "De geheimzinnige ster", "Het geheim van de Eenhoorn", "De schat van Scharlaken Rackham" en "De zaak Zonnebloem". Tenslotte werden de albums "Raket naar de maan" en het vervolg "Mannen op de maan" samengevoegd tot één avontuur. In Nederland was deze serie eind jaren '70 te zien als onderdeel van de Berebios, waarbij meerdere afleveringen achter elkaar werden uitgezonden. Het zou nog een kleine 30 jaar duren voordat de serie De avonturen van Kuifje werd gemaakt, de Canadese tekenfilmserie gebaseerd op 21 albums.

In de tussenliggende jaren maakte studio Belvision nog wel twee Kuifje-bioscoopfilms. De eerste film, 'De Zonnetempel', was een bewerking van "De 7 kristallen bollen" en "De Zonnetempel", de tweede het niet op een album gebaseerde 'Kuifje en het Haaienmeer'. Toen Veronica de serie herhaalde werd deze laatste film aan de bestaande afleveringen toegevoegd.
 
 

Informatie

Aantal afleveringen
50

Uitgezonden door
AVRO (19 oktober 1977 - 17 mei 1978, als onderdeel van Berebios / 11 november 1978 - 26 mei 1979 / 8 oktober 1984 - 1 april 1985, als onderdeel van de Kinderbios)
Veronica (1 oktober 1986 - 27 mei 1987 / 6 september 1989 - 26 mei 1990)

Originele titel
Les aventures de Tintin, d'après Hergé

Scenario
Charles Shows

Muziek
Ralf Darbo

Regie
Ray Goossens

Nederlandse bewerking (AVRO)
Theo de Vos
Meta de Vries

 


Publicatiedatum: 16 oktober 2004
Laatste aanvulling: 19 augustus 2017

© Tele-Hachette/Belvision

AVRO, Veronica, Jaren 80, Jaren 90, Jaren 70, 1977, Joop Doderer, Martin Brozius, Ger Smit, Arnold Gelderman, Meta de Vries, Corry van der Linden, Paul van Gorcum, Kinderbios, Minibios en Berebios, Frans van Dusschoten, Coen Flink