Toegankelijkheid

Skip to main content

Dubbelpion (1982)

DubbelpionBegin jaren '80 was de Koude Oorlog nog in volle gang. Voor mensen uit het Oostblok was het zeer moeilijk om naar het "vrije" Westen te gaan. In sommige gevallen werd een uitzondering gemaakt, zoals voor sporters en artiesten. Zo kan de talentvolle Tsjechische schaker Zdeňek Slansky regelmatig in West-Europa toernooien spelen. Maar bij de autoriteiten is hij vanwege zijn pro-westerse houding niet populair en daarom wordt hij op zijn buitenlandse reizen altijd vergezeld door twee adjudanten die hem scherp in de gaten houden. Als Zdeňek in Amsterdam de studente Dorien Vreelandt ontmoet en de twee verliefd op elkaar worden komt hij in een moeilijke situatie terecht.

DubbelpionDe Tsjechische veiligheidsagenten verdenken Zdeňek van spionage, ook omdat Dorien bezig is haar vliegbrevet te halen. Zij reist de topschaker achterna, naar toernooien in onder andere Parijs, Brussel en Düsseldorf. Het tweetal weet uiteindelijk te ontsnappen aan de aandacht van de adjudanten, wat resulteert in een spannende achtervolging, op de grond en in de lucht. Het idee voor deze serie kreeg schrijver Hugo Heinen via oud-tennisser en presentator Martin Simek, zelf ooit uit Tsjecho-Slowakije gevlucht. Hij voorzag de makers van de serie van allerlei adviezen en speelt in een kleine bijrol als KGB-agent.

Schaker Hans Böhm, ook even te zien, zorgde ervoor dat alle schaakscènes juist gespeeld werden. Er werden ook opnamen gemaakt tijdens de Amsterdamse Schaakweek in de Rai. De titel Dubbelpion verwijst naar de schaakterm waarbij twee pionnen van dezelfde kleur op één lijn staan, meestal een ongunstige situatie.
 
 

Informatie

Aantal afleveringen
13

Uitgezonden door
KRO (21 januari - 15 april 1982)

Scenario
Hugo Heinen

Adviezen
Max Euwe
Hans Böhm
Martin Simek

Muziek
Dick Bakker

Regie
Jan Keja

Producent
Carl Tewes

 


Publicatiedatum: 29 juli 2005
Laatste aanvulling: 24 juli 2012

© Carl Tewes Filmproducties/KRO

KRO, Jaren 80, 1982, Sacco van der Made