Toegankelijkheid

Skip to main content

DuckTales (1988-1989)

DuckTalesDe stripverhalen die Carl Barks voor Walt Disney maakte over Donald Duck vormden de basis voor deze serie. Hij bedacht Duckstad, de stad waar Donald met zijn neefjes woont, en een aantal nieuwe personages zoals oom Dagobert, de rijkste eend ter wereld die zijn geld in een groot pakhuis bewaard. Ook Guus Geluk, de uitvinder Willie Wortel met zijn zelf ontworpen hulpje Lampje, Dagoberts eeuwige rivaal Govert Goudglans, de heks Zwarte Magica en de boevenbende de Zware Jongens waren voor het eerste zien in de strips van Carl Barks. Sommige van deze verhalen werden opnieuw gebruikt voor de tekenfilmserie.

DuckTalesIn tegenstelling tot de strips heeft niet Donald maar oom Dagobert de hoofdrol. In de eerste aflevering gaat Donald bij de marine en gaan de neefjes bij oom Dagobert wonen. In de serie komen ook weer nieuwe figuren voor, waaronder het personeel van oom Dagobert: de piloot Turbo McKwek, butler Van Stoetenwolf en mevrouw Baktaart, de huishoudster. Ook nieuw is de kleindochter van mevrouw Baktaart. In de oorspronkelijke Engelse versie heeft zij de naam Webigail maar omdat zij veel lijkt op één van de drie nichtjes van Katrien Duck, kreeg zij in de Nederlandse vertaling de naam Lizzy.

DuckTalesSamen met haar zussen Juultje en Babetje vormt ze in de stripverhalen de tegenhanger van de neefjes. Niet alle personages uit de strips zijn ook in de tekenfilm te zien. Katrien Duck, Gijs Gans en oma Duck ontbreken maar wie goed oplet ziet oma Duck in het publiek zitten bij de paardenrace in de aflevering "Horse scents". Geholpen door de neefjes en soms ook Lizzy, beleeft oom Dagobert tal van avonturen binnen en buiten Duckstad, vaak met als doel nog rijker te worden. Van de succesvolle serie werden uiteindelijk ook weer nieuwe stripverhalen gemaakt, en als afsluiting een bioscoopfilm, 'DuckTales de Film - Het Geheim van de Wonderlamp'.

Uit de afleveringen "Double-0-Duck" en "The masked mallard" zou de serie Darkwing Duck ontstaan waarin Turbo McKwek ook te zien is. Ter gelegenheid van het 30-jarig bestaan van de serie werden in 2017 nieuwe afleveringen gemaakt, in Nederland voor het eerst te zien bij Disney XD op 11 februari 2018.
 
 

Informatie

Aantal afleveringen
100

Uitgezonden door
NCRV (16 april 1988 - 6 juni 1989 / 15 augustus 1989 - 21 september 1992 / 2 januari - 31 mei 1993)
SBS6 (25 oktober - 23 december 2001)
Net5 (9 december 2004 - 7 juni 2005)
Disney XD (14 augustus 2011 - 20 april 2012)

Scenario
Michael Keyes
Jean-Marc Lofficier
Randy Lofficier

Muziek
Mark Mueller
Ron Jones

Begintune gezongen door
Frank Affolter

Regie
David Block
Fred Wolf
Steve Clarke
Alan Zaslove

Producenten
Tom Ruzicka
Fred Wolf
Alan Zaslove

Nederlandse stemmenregie
Arnold Gelderman

 


Publicatiedatum: 16 oktober 2004
Laatste aanvulling: 8 februari 2018

© Walt Disney Productions

NCRV, Net5, SBS6, Jaren 90, Jaren 00, Jaren 10, 1988, Disney XD, Walt Disney, Paul van Gorcum, Jan Anne Drenth, Laura Vlasblom, Hero Muller, Olaf Wijnants, Sacco van der Made, Hans Otjes