Toegankelijkheid

Skip to main content

Barbapapa (1974-1977)

BarbapapaDe familie Barbapapa is bedacht door het Frans-Amerikaanse echtpaar Annette Tison en Talus Taylor. In 1970 publiceerde zij het eerste boek over Barbapapa, het vriendelijke roze wezen dat zich in alle denkbare vormen kan veranderen - huup, huup... barbatruc! Hierdoor kan Barbapapa iedere situatie aan en elk probleem oplossen. Zijn naam is afgeleid van het Franse woord voor suikerspin, 'barbe à papa' (letterlijk vertaald 'baard van vader'). Na een lange zoektocht heeft Barbapapa zijn zwarte Barbamama gevonden en samen hebben ze zeven kinderen, die allemaal op de zelfde dag zijn geboren. Barbabenno is blauw en vindt het leuk om van alles uit te vinden.

BarbapapaDe rode Barbaborre is heel sterk en houdt van sporten. Barbabee is geel en de vriend van alle dieren. De harige Barbabob is net als zijn moeder zwart en kan heel goed tekenen, schilderen en beeldhouwen. De paarse Barbabella is de ijdeltuit van de familie, soms tot ergenis van Barbabientje. Zij is oranje en gek op lezen. De groene Barbalala tenslotte is heel muzikaal en bespeelt diverse instrumenten. Hoewel allemaal heel verschillend, kan iedereen het goed met elkaar vinden en zijn ze allemaal begaan met het milieu. Doordat ze alle vormen kunnen aannemen zorgen ze ervoor dat de luchtvervuiling wordt teruggedrongen en beschermen de dieren in het bos tegen jagers.

BarbapapaIn Nederland waren de eerste 29 afleveringen voor het eerst te zien als onderdeel van Het Programma met de Muis. Ieder deel heeft een lengte van 5 minuten en werd oorspronkelijk uitgezonden rond de klok van 7 uur, maar Barbapapa is ook regelmatig vertoond met afleveringen van 25 minuten. Deze tekenfilm was het initiatief van de Nederlandse producent Frank Fehmers die de eerste twee reeksen maakte in samenwerking met Nederlandse, Japanse en Koreaanse studio's. Zo'n 25 jaar na de eerste serie is er een vervolg gemaakt waarbij de familie Barbapapa een wereldreis maakt, onder de toepasselijke titel Barbapapa rond de wereld.

 

Informatie

Aantal afleveringen
93 (serie 1: 45 + serie 2: 48) 

Uitgezonden door
NOS (13 oktober 1974 - 28 september 1975 / 30 april - 14 juni 1977 / 5 september - 8 november 1990)
VARA (2 oktober 1978 - 27 augustus 1980)
TROS (1 april - 19 augustus 1992 / vanaf 25 februari 2004 regelmatig herhalingen)
Kindernet (1 juli 1991 - 20 december 1996)

Creatie, storyboard en scenario
Annette Tison
Talus Taylor

Nederlandse bewerking
Mies Bouhuys

Muziek
Joop Stokkermans
Harrie Geelen

Begintune gezongen door
Leen Jongewaard
Kinderkoor Henk van der Velde

Regisseur
Joop Visch

Producenten
Joop Visch
Frank Fehmers

 


Publicatiedatum: 16 oktober 2004
Laatste aanvulling: 26 december 2016

© Kodansha Ltd./PolyScope BV/Frank Fehmers Producties/Toonder Studio's/Top Kraft 

VARA, TROS, Jaren 70, Kindernet, 1974, NOS, Aart Staartjes, Wieteke van Dort, Edwin Rutten, Joop Stokkermans, Harrie Geelen, Mies Bouhuys