Toegankelijkheid

Skip to main content

Fluit met zes Smurfen, De (1976)

De Fluit met zes SmurfenVijf jaar voordat de Amerikaanse Hanna-Barbera Studio's de smurfen hun eigen televisieserie gaven was er al een lange tekenfilm voor de bioscoop gemaakt in België, het land waar de smurfen oorspronkelijk vandaan komen. Het was geen stripalbum van de smurfen wat verfilmd werd, maar een avontuur van Johan en Pirrewiet. In hun negende avontuur leren ridder Johan en zijn vrolijke schildknaap Pirrewiet (uitgesproken als Pierewiet) de smurfen kennen dankzij een magische toverfluit met zes gaten, of zoals de smurfen zouden zeggen: met zes smurfen. Dankzij een rondreizende marskramer krijgt Pirrewiet de bijzondere fluit in handen.

De Fluit met zes SmurfenPirrewiet ontdekt al snel dat wanneer hij op de fluit speelt mensen ongewild gaan dansen, totdat ze er uitgeput bij neervallen. Iedereen aan het hof, zelfs de koning, laat Pirrewiet dansen, totdat de gemene Matthijs Voddezak de fluit steelt. Hij gebruikt de fluit om mensen te beroven en zelf rijk te worden. Omdat niemand tegen het fluitspel is opgewassen gaan Johan en Pierewiet voor hulp langs bij Omnibus. De oude hoftovenaar laat hen kennismaken met de smurfen, het kleine blauwe volkje dat op een onvindbare plek in het bos woont èn de makers van de toverfluit. Grote Smurf bedenkt dat je kwaad met kwaad moet bestrijden, daarom maken de smurfen nog een fluit.

Hiermee zetten Johan en Pirrewiet de achtervolging in. Peyo en Yvan Delporte, de makers van het originele stripverhaal, waren nauw betrokken bij het maken van deze tekenfilm. Nadat de smurfen dankzij hun eigen serie in Amerika ook grote bekendheid hadden gekregen was de film daar in 1983 ook in de bioscoop te zien. Voor Arnold Gelderman was het de eerste keer dat hij de stemmenregie van een tekenfilm deed. Hij zou dat onder heel veel andere ook doen voor de tekenfilmserie Johan en Pierewiet.
 
 

Informatie

Bioscooppremière
7 oktober 1976 (België)
15 december 1977 (Nederland)

Uitgezonden door
VARA (22 oktober 2008 / 2 januari 2009 / 30 december 2009 / 2 april 2010 / 31 juli 2010 / 26 juni 2011 / 6 april 2012 / 29 maart 2013)

Originele/alternatieve titel
La flûte à six schtroumpfs
Smurfs and the magic flute
De toverfluit en de zes smurfen (video-release)
De fluit met 6 smurfen (dvd-release)

Scenario
Yvan Delporte
Peyo

Animatie
Nic Broca
Marcel Colbrant
Louis-Michel Carpentier
Børge Ring
Bjørn Frank Jensen
Per Ulvar Lygum
Birgitta Jansson
Claude Montfort

Ontwerp decors
Michel Leloup
Michel Matagne
Maddy Grogniet

Muziek
Michel Legrand

Liedjes
Yvan Delporte
Peyo

Regie
José Dutillieu

Nederlandse stemmenregie
Arnold Gelderman

 


Publicatiedatum: 16 oktober 2004
Laatste aanvulling: 24 maart 2018

© Belvision

VARA, Jaren 00, Jaren 10, Lex Goudsmit, Trudy Libosan, Ger Smit, Arnold Gelderman, Bill van Dijk, Coen Flink