Toegankelijkheid

Skip to main content

Pinkeltje (1978)

PinkeltjeHet eerste Pinkeltje-verhaal, geschreven door Dick Laan, verscheen in 1939, en sindsdien zijn er miljoenen boeken van het kaboutertje zo groot als een pink verkocht. Bijna 40 jaar later was Pinkeltje ook in de bioscoop te zien. In deze film gaat Pinkeltje met zijn vrouw Pinkelotje in hun 'heen en weer'-ballon op bezoek bij meneer Dick Laan. Ze hebben zijn hulp nodig bij de opsporing van baron Krikhaar, de uitvinder van de vergeetthee, die al vier weken zoek is. Maar er is nog meer aan de hand in Pinkeltjesland: de boeven Van der Kal en Troelstra hebben prinses Pinkelily en pinkeldame Akeleitje ontvoerd.

PinkeltjeDe ontvoering is gezien door poortbewaarder Ponkel en prins Pinkelbert en zij verstoppen zich in de zakken van de ontvoerders. Maar in het huis van professor Ludwig van Cleve worden de dappere achtervolgers ontdekt en eveneens gevangen genomen. Ook baron Krikhaar wordt daar vastgehouden. Pinkeltje en Pinkelotje zijn inmiddels geland in de tuin van meneer Dick Laan en met zijn hulp ontdekken ze waar baron Krikhaar gevangen gehouden wordt. Via een nachtelijke inbraak, waarbij Pinkeltje met de pinkelpokken strooit, en met behulp van de vergeetthee, worden de gevangen Pinkellanders bevrijdt.

Na hartelijk afscheid te hebben genomen van meneer Dick Laan, vertrekken de miniscule mensjes in de 'heen en weer'-ballon naar Pinkeltjesland.
 
 

Informatie

Bioscooppremière
29 juni 1978

Uitgezonden door
TROS (24 december 1993 / 5 juni 2002)

Scenario
Harrie Geelen, naar de boeken van Dick Laan

Muziek
Joop Stokkermans

Regie
Harrie Geelen

Producenten
P. Hans Frankfurther
Gerrit Visscher


Laatste aanvulling: 26 december 2012

© Concorde Film/Bridge Entertainment Group

TROS, Jaren 90, Jaren 00, Aart Staartjes, Wieteke van Dort, Lex Goudsmit, Joop Stokkermans, Harrie Geelen, Sacco van der Made, Ab Hofstee