Toegankelijkheid

Skip to main content

Jungle Boek (1967)

Jungle BoekRudyard Kipling publiceerde in 1894 zijn eerste "Jungle Boek", een verzameling verhalen en gedichten waarvan enkele gaan over het jongetje Mowgli. In het eerste deel wordt hij als baby gevonden door een roedel wolven en door hen opgevoed. Samen met de andere verhalen over Mowgli en de dieren uit de jungle was dit het uitgangspunt voor de laatste tekenfilm die Walt Disney zou maken. Bill Peet maakte een storyboard (een scenario in afbeeldingen) en bleef dicht bij de donkere en mysterieuze sfeer van het boek. De liedjes die Terry Gilkyson schreef sloten hierbij aan. Walt Disney vond deze aanpak echter niet geschikt, hij wilde een film die veel vrolijker was.

Jungle BoekBill Peet was het daar niet mee eens en nam ontslag, teleurgesteld na meer dan 30 jaar trouwe dienst. Disney begon van voren af aan en stelde een nieuw team schrijvers en componisten samen die hij verbood het boek van Rudyard Kipling te lezen. In plaats daarvan moesten ze de personages uitwerken die Mowgli tegenkomt als hij door de zwarte panter Bagheera naar het mensendorp wordt teruggebracht. Door de komst van de tijger Shere Khan is het voor hem niet langer veilig in de jungle. Onderweg leert hij onder andere Baloe de beer, Kaa de slang en de orang-oetan koning Lowie kennen. Meer dan ooit waren de stemacteurs belangrijk bij het ontwikkelen van de karakters.

Jungle BoekHet door Baloe gezongen 'The bare necessities' ('Als je van beren leren kan') was het enige liedje van Terry Gilkyson dat Disney wel goed vond voor de film, en hij bedacht zelf het loopje van de beer. Niet lang daarna, op 15 december 1966, overleed hij op 65-jarige leeftijd. Ondanks deze enorme tegenslag zijn de studio's van Walt Disney blijven bestaan en werd Jungle Boek voltooid zoals hij het gewild had. Wereldwijd was de film een groot succes en is uitgegroeid tot één van de populairste Disney-klassiekers. De Nederlandse nasynchronisatie werd pas gemaakt bij heruitbreng in 1979, al waren al eerder het verhaal met de liedjes en een luisterverhaal op LP uitgebracht.

Jungle BoekBaloe, koning Lowie en Shere Khan waren jaren later te zien in de tekenfilmserie TaleSpin, al lijken de personages daarin weinig meer op de oorspronkelijke filmkarakters. Een tweede serie, Jungle Club, gaat over de jonge jaren van de dieren in de jungle. Uiteindelijk kwam er in 2003 ook een filmvervolg, Jungle Boek 2, dat zich kort na de eerste film afspeelt. Hierin gaat Mowgli terug naar het oerwoud, op zoek naar Baloe terwijl Shere Khan wraak wil nemen. In 2016 is een herverfilming uitgebracht, nu met "echte" acteurs en computergeanimeerde dieren, waarin enkele liedjes uit de tekenfilm te horen zijn. 
 
 

Informatie

Bioscooppremière
18 oktober 1967 (USA)
19 december 1968 (Nederland, Engels gesproken)
20 december 1979 (Nederland, Nederlands gesproken)

Originele/alternatieve titel
The Jungle Book
Het Jungleboek
Disney Classic no. 20

Creatie
Rudyard Kipling (Mowgli-verhalen uit "The Jungle Book")

Scenario
Larry Clemmons
Ralph Wright
Ken Anderson
Vance Gerry
Bill Peet

Animatie personages
Hal King
Eric Cleworth
Eric Larson
Fred Hellmich
Walt Stanchfield
John Ewing
Dick Lucas

Ontwerp decors
Al Dempster
Bill Layne
Ralph Hulett
Art Riley
Thelma Witmer
Frank Armitage

Muziek
George Bruns

Liedjes
Richard M. Sherman
Robert B. Sherman
Terry Gilkyson

Animatieregie
Milt Kahl
Ollie Johnston
Frank Thomas
John Lounsbery

Regie
Wolfgang Reitherman

Producent
Walt Disney

Nederlandse vertaling (LP 1969)
Bart Brugmans

Nederlandse dialogen, liedjes en regie (film 1979)
Harrie Geelen

 


Publicatiedatum: 15 augustus 2010
Laatste aanvulling: 11 mei 2022

© Walt Disney Productions

Lex Goudsmit, Walt Disney, Arnold Gelderman, Ida Bons, Harrie Geelen, Paul Haenen, Coen Flink