Toegankelijkheid

Skip to main content

Boek van Jaap, Het (1979)

Het boek van JaapOp 17 november 1979 werden Sinterklaas en zijn pieten in Rotterdam verwelkomd door een heleboel kinderen en Wieteke van Dort, of Vrouwtje Wiet, zoals de Hoofdpiet haar noemt. Tijdens de intocht waren een vrolijke agent te zien en een jongen die het boek van Sinterklaas mocht vasthouden toen de Hoofdpiet Sinterklaas op zijn schimmel hielp. Zij waren een paar weken later ook te zien in deze Sinterklaasmusical, geschreven door Peter Römer, de zoon van (Hoofd)Piet Römer. De Hoofdpiet is het boek van Sinterklaas vergeten terug te vragen aan Jaap, de jongen aan wie hij vroeg het boek even bij zich te houden. Ten einde raad besluit hij Wieteke om hulp te vragen.

Het boek van Jaap

Zij is net bezig een lied in te studeren dat ze samen met een schoolklas voor Sinterklaas zal zingen, bovenop de Euromast waar hij tijdelijk zijn intrek heeft genomen. Wieteke stelt voor om met alle kinderen te gaan zoeken maar van de Hoofdpiet mag niemand weten dat het boek zoek is. In de klas zitten ook Maartje en haar vriendje Kim. De broer van Maartje is Jaap, de jongen die het boek heeft. Hij is een pestkop en zegt tegen Kim dat hij geen cadeautjes krijgt omdat hij van Chinese afkomst is. Tegelijkertijd is Jaap bang wat er over hem in het boek staat en dat hij misschien zelf niets krijgt omdat hij zo vaak kattenkwaad uithaalt.

Het boek van JaapOp het boek zit echter een slot dus kan Jaap er niet inkijken. Intussen is ook Sinterklaas bezorgd want hij heeft nog steeds zijn boek niet, volgens de Hoofdpiet is het bij de slotenmaker omdat het slot gerepareerd moest worden maar intussen is ook de Hoofdpiet verdwenen. Die is nog altijd op zoek en heeft inmiddels hulp van agent Speurneus, Maartje en Kim. Maar wie is toch die piet die het boek uiteindelijk aan de Sint teruggeeft? De opnamen van deze musical werden op verschillende plekken in Rotterdam gemaakt, naast de Euromast op de Starrenburgschool in de wijk Spangen, de brug over de Voorhaven en bij het Piet Heynsplein in de deelgemeente Delfshaven.
 
 

Informatie

Uitgezonden door
NOS (5 december 1979)

Tekst
Peter Römer

Muziek
Joop Stokkermans
Job Maarse
Hans Peters

Regie
Rinus Spoor

Productie
Mia van ‘t Hof

 


Publicatiedatum: 12 november 2016
Laatste aanvulling: 12 november 2016

© NOS

1979, Jaren 70, NOS, Piet Römer, Wieteke van Dort, Adrie van Oorschot