Toegankelijkheid

Skip to main content

Zoekgeraakte boek, Het (1968)

Het zoekgeraakte boekNadat Sinterklaas op 16 november 1968 in het Zeeuwse Veere is aangekomen blijkt het grote boek, waarin alle namen van de kinderen staan, verdwenen te zijn. Alle pieten zijn in rep en roer, en de Hoofdpiet doet zijn uiterste best om de Sint af te leiden. Ondertussen zijn alle pieterbazen opgeroepen om het boek te gaan zoeken... maar helaas zonder resultaat. De pieten denken de kadootjes ook wel zonder boek te kunnen bezorgen en zonder dat Sinterklaas dit weet gaan ze op pad. Als Sinterklaas tijdens het eten aan boord van de stoomboot buiten een menigte hoort vertelt de Hoofdpiet dat er niets aan de hand is.

Het zoekgeraakte boekDe mensen willen Piet Pedrito die bij hen staat bedanken voor de mooie kadootjes die zij in hun schoen hebben gekregen, legt de Hoofdpiet uit. Maar Sinterklaas krijgt het vermoeden dat er iets niet in de haak is en gaat naar het dek toe. Aan wal staat een leraar met zijn leerlingen en vertelt aan de Sint dat hij best van een grapje houdt maar dat hij het boek "Hoe leer ik lezen" in zijn schoen kreeg hem echt te ver gaat. Ook Mies Bouwman is bij de menigte gaan staan en vertelt dat zij bokshandschoenen heeft gekregen, dat is toch meer iets voor jongens. De Sint biedt zijn excuses aan en gaat teleurgesteld naar binnen.

Het zoekgeraakte boekDe leraar komt ondertussen met een goed idee en vraagt aan Mies of zij een oproep wil doen op televisie zodat alle kinderen in Nederland mee kunnen helpen zoeken en het boek toch nog misschien op tijd gevonden wordt. Sinterklaas heeft geen zin meer in zijn verjaardag en terwijl de leraar in zwarte pieten-kleding meehelpt het boek te zoeken, trekt de Sint zijn achtergebleven kleding aan waarmee hij door de straten van Veere zwerft, en heeft niet in de gaten heeft dat zijn trouwe schimmel hem volgt. Nu is Sinterklaas ook nog zoek! Onderweg vindt Sinterklaas een lief klein poesje dat is weggelopen van mevrouw Rozetje. De Sint bezorgt het katje weer bij haar terug.

Zij herkent Sinterklaas niet en denkt dat het een zwerver is. Het dametje biedt hem een kopje thee aan en vertelt dat ze een eigenaardig kado van Sinterklaas heeft gekregen. Het blijkt het grote boek en de Sint is zo blij dat zijn verjaardagsfeest op 5 december toch nog gevierd kan worden.
 
 

Informatie

Uitgezonden door
NTS (5 december 1968)

Tekst
Mies Bouhuys

Muziek
Julius Steffaro

Liedjes gezongen door
Jeugdkoor onder leiding van Herman Broekhuijzen

Regie
Loet Steenbergen

Productie
Hans Nieman

 


Publicatiedatum: 5 december 2010
Laatste aanvulling: 14 september 2013

© NTS

NTS, Jaren 60, 1968, Piet Römer, Mies Bouhuys, Mies Bouwman, Adrie van Oorschot