Toegankelijkheid

Skip to main content
Overzicht van kinder- en jeugdtelevisie gestart in 1985
 
 
'k Zag twee beren... (1985)

'k Zag twee beren... (1985)

'k Zag twee beren...Omschrijving

Nederlands kleuterprogramma waarin Hans van der Togt en enkele kleuters op zijn zolder praten met de teddyberen Wollebol en Pompiedom.

 

Aap om mee te praten, Een (1985)

Aap om mee te praten, Een (1985)

Een aap om mee te pratenOmschrijving

Nederlandse kindermusical over een meisje dat vriendschap sluit met een circusaap; gespeeld door de amateurtoneelgroep Amstel Toneel, met medewerking van Circus Holiday.

 

AbbaCaDaBra (1985)

AbbaCaDaBraLang voor het wereldwijde succes van de musical 'Mamma Mia!' hadden twee Franse broers al bedacht om van de muziek van ABBA een sprookjesmusical te maken. Het project kreeg de naam AbbaCaDaBra en werd uitgevoerd door bekende Franse artiesten. Naast onder andere Plastic Bertrand en Catherine Ferry wisten de makers zelfs Frida van ABBA te strikken voor de rol van Doornroosje. De musical verscheen op LP en op de Franse televisie, en trok de aandacht van de Engelse theaterproducent Cameron Mackintosh die de musical in 1983 naar West End haalde. Voor deze versie werd het nummer "(I am) the seeker" toegevoegd, een lied dat ABBA zelf nooit had opgenomen.

Bananeman (1985-1986)

BananemanJoep Jansen is een gewone jongen die over een bijzonder talent beschikt: wanneer hij een banaan eet verandert hij in superheld Bananeman. In zijn woonplaats kent iedereen Bananeman, maar niemand weet dat hij en Joep dezelfde persoon zijn. Ondanks zijn superheldstatus is Bananeman niet de slimste. Hij moet het vooral hebben van zijn geheime wapens, zoals zijn bananenschil-handschoenen, en natuurlijk zijn superkracht. Bananeman kan ook vliegen, hoewel het meer lijkt alsof hij door de lucht zwemt. Vaak wordt hij geholpen door een slimme kraai. Gelukkig voor Bananeman zijn ook zijn vijanden, zoals de Generaal en de Appelman, niet de slimsten.

Bas Boris Bode (1985-1986)

Bas Boris BodeTijdens de voorbereidingen voor een nieuwe jeugdserie die zich grotendeels in Nederland afspeelt zocht de Duitse zender ZDF contact met de AVRO. Vooral voor de scènes die in Amsterdam zouden worden opgenomen zocht men hulp van Nederlandstalige omroepmedewerkers. De AVRO stemde toe, met als voorwaarde dat het merendeel van de Nederlandse personages ook door acteurs uit Nederland gespeeld zouden worden. Voor de hoofdrol van Bas Boris Bode, een 16-jarige jongen met een Nederlandse vader en een Duitse moeder, werd Mikael Martin gekozen, een scholier uit Dordrecht. Na de scheiding van zijn ouders is Bas Boris bij zijn moeder in Berlijn gaan wonen.

Bij Nieuwegein rechtsaf! (1985)

Bij Nieuwegeinr rechtsaf!Omschrijving

Nederlandse kinderserie met verschillende onderdelen, waaronder La Linea; Theo en Thea debuteerden in dit programma met het vertellen van sprookjes; vervolg op Een kaart van Steen.

 

Bollie en Billie (1985-1986)

Bollie en BillieStriptekenaar Jean Roba werkte al een paar jaar voor diverse stripbladen toen hij in 1959 "Bollie en Billie" bedacht. De inspiratie voor dit duo lag dicht bij huis, want het jongetje Bollie baseerde Roba op zijn eigen zoontje Philippe, bijgenaamd Boule. Voor de cocker spaniël Billie liet hij zich inspireren door zijn hond Bill. Na een eerste proefverhaal werd besloten het tweetal een wekelijkse pagina in het stripblad 'Robbedoes' te geven. Naast het roodharige jongetje en zijn hond zijn ook Bollie's ouders, zijn vriendjes en de schildpad Carolien regelmatig te zien in situaties die in elk huisgezin voorkomen, met als verschil dat Billie wel een hele eigenzinnige hond is.

Buck Rogers (1985-1986)

Buck RogersDankzij het succes van Battlestar Galactica kreeg producent Glen A. Larson de kans om nog een science fictionserie te maken. Hij koos voor Buck Rogers, van oorsprong een stripfiguur waarover al enkele speelfilms gemaakt waren. Het verhaal begint in 1987 - destijds nog de toekomst - als de NASA voor het laatst een bemand ruimteschip lanceert. Kapitein William "Buck" Rogers is het enige bemanningslid en zal vijf maanden in de ruimte verblijven. Zijn schip Ranger 3 komt echter in een verkeerde baan om de aarde terecht en bevriest, inclusief Buck. Ruim 500 jaar zweeft hij door de ruimte.

Claire (1985)

ClaireOmschrijving

Britse jeugdserie over een 15-jarig meisje dat in een pleeggezin wordt opgenomen na jarenlang in tehuizen te hebben gewoond.

 

Dit is Disney (1985-1989)

Dit is DisneyMidden jaren '80 verwierf de NCRV de uitzendrechten voor Nederland van het oeuvre van Walt Disney, dat inmiddels uit meer dan 50 jaar tekenfilmgeschiedenis bestond. Aan de makers van Wordt Vervolgd werd gevraagd hieruit een programma samen te stellen. Het werd een magazine van 50 minuten dat eens in de vijf weken te zien was, met aandacht voor klassieke en nieuwe tekenfilms. Het onderdeel 'De Walt Disney Saga' vertelde telkens over een episode uit het leven van de tekenfilmgigant en was tevens inleiding op een bijzondere tekenfilm, zoals het filmdebuut uit 1928 van Mickey Mouse in Plane Crazy of Flowers and Trees (1932), de eerste tekenfilm in kleur.

Edison Tweeling, De (1985)

De Edison TweelingOmschrijving

Canadese jeugdserie over de tweeling Tom en Annie die met behulp van de wetenschap plaatselijke mysteries weet op te lossen.

 

Emma en haar opa (1985)

Emma en haar opaOmschrijving

Britse kinderserie over de belevenissen van een 6-jarig meisje op de boerderij van haar opa waarvan iedere aflevering zich afspeelt in een andere maand. 

 

Familie Robinson, De (1985-1986)

De Familie RobinsonDeze serie vindt zijn oorsprong in het boek 'Der Schweizerische Robinson' dat begin negentiende eeuw door de Zwitserse pastoor Johann David Wyss geschreven werd. In 1812 werd het door zijn zoon Rudolf aangepast en uitgegeven. Het verhaal, over een gezin dat schipbreuk lijdt, paste perfect bij de literaire rage van toen want, in gang gezet door Daniel Defoe en zijn boek 'Robinson Crusoë', waren schipbreuken en onbewoonde eilanden populaire thema's. De Nederlandse editie van het boek, dat in 1813 verscheen, kreeg daarom ook de titel 'De Zwitsersche Robinson Crusoë'.

Fun Factory (1985)

Fun FactoryOmschrijving

Brits zaterdagochtendprogramma (herhaald op zondagmorgen) met diverse tekenfilms, gepresenteerd door zowel mensen als poppen.
 

 

Garfield (1985)

GarfieldOmschrijving

Reeks Amerikaanse tekenfilms, gebaseerd op de krantenstrip van Jim Davis, over een dikke rode kater.

 

 

Geef je ouders maar weer de schuld (1985-1986)

Geef je ouders maar weer de schuldOmdat de VPRO graag een jeugdserie wilde in de stijl van De Stratemakeropzeeshow en J.J. de Bom voorheen 'De Kindervriend' werd het schrijverscollectief van deze series gevraagd een nieuwe reeks te bedenken. De relatie tussen ouders en hun kinderen werd het centrale thema. De titel was ontleend aan een aflevering van J.J. de Bom, waarin iemand zijn gedrag verklaart door te zeggen dat hij een ongelukkige jeugd heeft gehad en vervolgens te horen krijgt "welja, geef je ouders maar weer de schuld". Tegelijktertijd wilde men om vergelijkingen te voorkomen niet dat dezelfde acteurs uit de populaire VARA-series te zien waren.

Grote Zes, De (1985)

De Grote ZesOmschrijving

Britse jeugdserie over Dick en Dot, twee kinderen die hun vakantie willen doorbrengen op de Norfolkse Plassen in het Engeland van de jaren '30; vervolg op De meerkoetclub.

 

Hamm & Hoppa (1985)

Hamm & HoppaOmschrijving

Nederlandse kinderserie over twee zwervende komische muzikanten die op een motor met zijspan door het land trekken.
 
 

He-Man and the Masters of the Universe (1985-1986)

He-Man and the Masters of the UniverseIn 1981 bracht speelgoedfabrikant Mattel een reeks actiefiguren op de markt onder de naam Masters of the Universe. Bij elk actiefiguur zat een stripboekje, waarin de held zijn avonturen beleefde die konden worden nagespeeld. Geruchten doen de ronde dat Mattel de figurenreeks vooral had gebaseerd op de Arnold Schwarzeneggerfilm 'Conan the Barbarian', maar dat is door de fabrikant altijd ontkend. De hoofdrol wordt gespeeld door prins Adam van het koninkrijk Eternia, zoon van koning Randor en koningin Marlena. Adam woont in het kasteel Grayskull en heeft ook een huisdier, de groengele tijger Cringer die zeer bangig aangelegd blijkt te zijn.

Jan, Jans en de Kinderen (1985-1986)

Jan, Jans en de KinderenDe strip 'Jan, Jans en de Kinderen' verschijnt al sinds 1970 in het damesblad Libelle. Tekenaar en schrijver Jan Kruis baseerde de stripfamilie losjes op zijn eigen gezin: vader Jan, moeder Jans, hun dochters Karlijn en Catootje, en de huisdieren de grote rode kater en teckel Lotje. Er kwamen ook nieuwe figuren bij, zoals Catootjes vriendje Jeroen, opa en de Siamese poes Loedertje. Toen hij het aanbod kreeg zijn strip voor televisie te bewerken aarzelde Jan Kruis. Hij wilde geen drukke tekenfilm waarbij de personages rare stemmetjes krijgen. Daarom werd voor een vorm gekozen die dichtbij de strip blijft, met de tekenaar zelf als verteller.