Toegankelijkheid

Overzicht van kinder- en jeugdtelevisie gestart in 2003
 

Band, De (2003)

De Band (2003)Omschrijving

Komische jongerenserie over de leden van de fictieve band The Mixx; niet te verwarren met de gelijknamige KRO-serie uit 1987. In 2005 werd er een tweede reeks uitgezonden.

Deze serie werd in april 2006 in de categorie: comedy, genomineerd voor een BANFF Rockie Award.

 

Beyblade (2003)

BeybladeOmschrijving

Japanse animatieserie over de slimme Tyson die begonnen is met "bladen": gevechten die met tollen gespeeld worden.

 

Blue's Clues (2003-2012)

Blues CluesBlue is een nieuwsgierig getekend blauw hondje dat graag alles wil weten. Om uit te vinden wat ze graag wil weten laat zij een pootafdruk na op voorwerpen die iets met het onderwerp dat geraden moet worden te maken hebben. Aan Steve, zijn levensechte baasje en de kinderen voor de buis daarna de opdracht om serieus uit te zoeken waar het over gaat. Steve maakt daarbij gebruik van zijn 'handige kleine tekenblok' waarbij hij de aanwijzingen ('clues') die Blue aangeeft eenvoudig natekent, zodat ze later naast elkaar kunnen worden gelegd. In elke aflevering krijgt Steve post in de vorm van een videofilmpje van kinderen die iets aan het maken of aan het doen zijn.

Bobo TV (2003)

Bobo TVOmschrijving 

Nederlandse poppenserie voor kleuters over het bekende tijdschriftkonijntje Bobo die samen met z'n vriendjes leuke avonturen beleeft; niet te verwarren met de serie van Studio 100 gebaseerd op hetzelfde personage. 

 

Clifford (2003-2004)

CliffordSommige kinderen hebben een grote hond en andere een rode... maar Emily Elisabeth heeft ze allebei in één. Clifford was de kleinste uit het nest toen Emily hem adopteerde maar door de liefde die ze hem gaf groeide hij met de dag groter en groter. Emily en Clifford waren genoodzaakt te verhuizen van de grote stad naar Birdwell eiland. Hier kreeg Emily al snel weer nieuwe vriendjes, zoals haar klasgenootje Jetta en haar hond Mac. Samen voelen zij zich soms beter dan de anderen omdat alles 'erg bijzonder' moet zijn op het eiland waar zij wonen. Charlie zit ook in de klas van Emily en als er iets leuks te beleven valt is hij er altijd bij.

Dip & Dap (2003-2009)

Dip & DapDip en Dap zijn twee jonge giraffen met knokkige knieën en lange nekken die iedere dag heel wat aflachen. Dap is het zusje van Dip. Zij is de slimste van de twee en allebei moeten ze altijd hartelijk lachen wanneer Dip iets doms heeft uitgehaald. Elke aflevering begint wanneer Dip en Dap om zeven uur door de wekker gewekt worden. Ze pakken elkaars slaapmuts af en houden daarmee een kussengevecht. Alledaagse thema's zoals verstoppertje spelen, verjaardag vieren, ziek zijn en boodschappen doen komen in deze serie aan de orde zodat jonge kinderen net als Dip en Dap hiermee kennismaken, en van elkaar kunnen leren.

Dora (vanaf 2003)

DoraIn deze op een computerspel gebaseerde serie leren kinderen onthouden, raden, oplossingen zoeken en de Engelse taal door de woorden die nodig zijn om een opdracht te vervullen na te zeggen. De ondernemende Dora gaat graag op ontdekkingsreis met haar aapje Boots. Haar sprekende rugzak zit vol met survivalgereedschap. Om hun doel te bereiken maken Dora en Boots gebruik van een verrekijker en een sprekende landkaart die hun in drie stappen de weg wijst. Kinderen worden hierin interactief meegenomen door onder andere de locaties die de Landkaart vertelt, aan Dora en Boots voor de televisie door te geven.

Dragonball GT (2003)

Dragonball GTOmschrijving

Japanse futuristische tekenfilmserie over Goku, een krijger met bijzondere krachten, die op zoek is naar de Black Star Dragonballs die hem in een kind hebben veranderd; vervolg op Dragonball Z.

 

Fairly Odd Parents (2003)

Fairly OddParentsOmschrijving

Amerikaanse tekenfilmserie over de 10-jarige Timmy die het in zijn dagelijks leven niet altijd gemakkelijk heeft maar hulp krijgt van twee feeën die zijn peetouders (Engels: godparents) worden.

 

Hamtaro (2003-2005)

HamtaroDe goudhamster Hamtaro woont in een kooitje bij zijn baasje, de 10-jarige Laura. Zij is net met haar ouders verhuisd en toevallig is haar buurmeisje Katja even oud en heeft ook een hamster, Oxnard. De meisjes komen bij elkaar in de klas te zitten en worden al snel de beste vriendinnen. Als ze terug uit school is vertelt Laura aan Hamtaro wat ze die dag allemaal beleeft heeft. Wat zij niet weet is dat zodra zij naar school gaat de nieuwsgierige Hamtaro zijn tredmolen verlaat om via de regenpijp en de kop van de hond Bernard naar het ondergrondse Ham-Ham clubhuis gaat. Hier verzamelen zich allerlei hamsters onder leiding van de stoere veldhamster Boss.

Hey Arnold! (2003)

Hey Arnold!Omschrijving

Amerikaanse tekenfilmserie over het jongetje Arnold die samen met zijn opa en oma in een seniorenflat woont waar men absoluut niet kindvriendelijk is.

 

Junior Songfestival (vanaf 2003)

Junior SongfestivalHet uit een Scandinavisch festival voortgekomen Junior Eurovisie Songfestival is sinds 2003 een competitie van liedjes voor kinderen tot 15 jaar uit heel Europa. Dit mini-songfestival werd in 2001 voor het eerst in Denemarken gehouden als opwarmer voor het Eurovisie Songfestival. Het jaar daarna deden ook Zweden en Noorwegen mee aan het succesvolle festival. Zestien Europese landen kregen vervolgens op initiatief van de European Broadcasting Union een uitnodiging om deel te nemen aan dit Junior Eurovisie Songfestival dat zowel binnen als buiten Europa wordt uitgezonden. Ieder actief EBU-lid heeft de mogelijkheid mee te doen.

Kids Top 20 (vanaf 2003)

Kids Top 20Omschrijving

Muziekprogramma voor kinderen van 6 tot 12 jaar waarin Kim-Lian van der Meij ergens op een basisschool in Nederland een klas bezoekt die zich heeft opgegeven, waarna de gymzaal wordt omgetoverd tot een ware popstudio. Naast het aftellen van de nummers 20 naar 1, die de kinderen zelf gekozen hebben door te stemmen, komen er ook artiesten van het moment langs om vragen aan te stellen en treden ze op.

Kids Top 20 werd na één seizoen al uitgeroepen tot het leukste kinderprogramma van Nederland en won daarmee de Gouden Stuiver, vernoemd naar het zeer populaire kinderprogramma Stuif-es-in dat tussen 1968 en 1985 werd uitgezonden. Na de overstap in 2007 van Jetix naar de TROS, was een aantal jaren vooral Monique Smit het gezicht van deze hitlijst voor kids.

Naast Frankrijk, Finland en Duitsland werd de Kids Top 20 ook tot april 2010 uitgezonden in België, gepresenteerd door Ellen Dufour.

 

Little Bill (2003)

Little BillOmschrijving

Amerikaanse tekenfilmserie over de vijfjarige Bill die een enorme pet draagt om zijn kale hoofdje te bedekken.

 

Little People (2003)

Little PeopleOmschrijving

Deense animatieserie over vijf speelgoedpoppetjes Sarah Lynn, Maggie, Michael, Sonya Lee en Eddie die de wereld als één grote ontdekkingsreis ervaren; gebaseerd op speelgoedfiguren van Fisher Price.

 

Minoes (2003)

MinoesAnnie M.G. Schmidt was gek op katten en schreef er verhalen, gedichten en liedjes over, waaronder "Minoes" dat in 1970 gepubliceerd werd. Ruim 30 jaar later werd het boek over een poes die verandert in een jongedame succesvol verfilmd. Omdat de AVRO meebetaalde aan de financiering mocht de omroep de film twee jaar later als serie uitzenden. Het verhaal begint met de vriendelijke journalist Tibbe die de bovenetage bewoont bij meneer en mevrouw van Dam. Hij kan goed opschieten met hun dochtertje Bibi. Hij dreigt echter zijn baan bij de Killendoornse Courant te verliezen als hij niet met sensationeler nieuws komt.

Pelswick (2003)

PelswickOmschrijving

Canadese tekenfilmserie over een jongen in de pubertijd zoals er zoveel zijn, met het verschil dat hij een een rolstoel zit.

 

Piet Piraat (2003-2016)

Piet PiraatMet zijn schip 'De Scheve Schuit' vaart Piet Piraat de woeste zeeën af op zoek naar de schat van zijn opa Karolus. De schat die Karolus ooit vond heeft hij verborgen naast een witte rots op een eiland. Hoewel hij een schatkaart maakte vergat hij hierop de schat aan te duiden. Toch laat Piet Piraat zich niet weerhouden. Hij wil hoe dan ook de schat vinden en beleeft daarbij onderweg allerlei avonturen. Aan het roer van het piratenschip staat Stien Struis. Zij is het enige vrouwelijke bemanningslid en de sterkste piratenvrouw van de Zeven Zeeën. Als ze iets niet leuk vindt neemt ze geen blad voor de mond en laat het dan ook duidelijk weten.

Shinchan (2003)

ShinchanOmschrijving

Japanse tekenfilmserie over het 5-jarige jongetje Shinnosuke Nohara, kortweg Shinchan genoemd, en zijn bizarre gevoel voor humor.

 

So Nick (2003)

So NickOmschrijving

Nederlands muziekprogramma waarin kinderen hun favoriete top 3 kunnen kiezen.