Toegankelijkheid

Skip to main content

Beestenbos is boos (1993-1997)

Beestenbos is boosDe European Broadcasting Union, het samenwerkingsverband van Europese publieke omroepen, wilde begin jaren '90 projecten opzetten die voor een individuele zender te kostbaar zijn. Het resultaat was onder andere deze tekenfilmserie. Twintig omroepen uit zestien landen, waaronder de NOS, deden mee aan de verfilming van een boekenreeks van de Britse schrijver Colin Dann. In Nederland was deze reeks uitgebracht als 'De dieren van het Duitenbos'. De eerste twee delen gaan over een groep dieren die zich bedreigd voelen als er op een dag arbeiders met graafmachines hun bos betreden om een autosnelweg aan te leggen.

Beestenbos is boosDe enige optie die de dieren uiteindelijk hebben is om het bos te verlaten, maar waar moeten ze heen? Pad heeft gehoord van het Witte Hertenpark, een reservaat waar de mens de natuur met rust laat en zelfs beschermt. Omdat de dieren weinig keus hebben besluiten ze gezamenlijk het park te gaan zoeken met Vos als leider en Pad als gids. Voordat ze op reis gaan leggen de dieren een boseed af, waarin de vleeseters beloven niet te zullen jagen op hun reisgenoten of hen bang te maken, hoewel Adder het daar moeilijk mee heeft. Tevens beloven ze elkaar wederzijdse bescherming en het eten te delen, ook al gaat dat tegen hun instinct in.

Beestenbos is boosMaar de groep, die onder andere bestaat uit Das, Mol, Wezel en Uil, heeft meer van de mens te vrezen dan van elkaar. Tijdens de zware reis komen onder andere de fazanten en de egels door jagers en verkeersongevallen om het leven, wat Vos zich persoonlijk aantrekt. Maar uiteindelijk weet hij de dieren naar het Witte Hertenpark te leiden om daar een nieuw leven te beginnen. Ondanks de soms sombere afleveringen was de serie, die in heel Europa tegelijkertijd te zien was, een groot succes. Omdat Colin Dann nog meer boeken over Vos en zijn vrienden had geschreven konden er twee vervolgreeksen gemaakt worden.

Zo krijgen de dieren in de tweede serie te maken met de blauwe vossen onder leiding van Eenoog die hen willen verjagen. In de laatste 13 afleveringen zorgt een groep ratten, aangevoerd door Pestkop, voor problemen. Gelukkig schieten de witte herten te hulp. In Nederland werden de tweede en de derde reeks uitgezonden door de NCRV, die tevens de eerste serie herhaalde. De titel werd hierbij gewijzigd in Het wakkere woud. De EBU zou nog een tweede tekenfilmserie maken, Het eiland van Noach, opnieuw met dieren in de hoofdrol.
 
 

Informatie

Aantal afleveringen
39

Uitgezonden door
NOS (1 januari - 24 maart 1993)
NCRV (10 augustus 1996 - 24 mei 1997, als onderdeel van Alles Kits / 23 april - 16 juni 1998 / 3 maart - 7 maart 2003, als onderdeel van Z@ppAchteruit)

Originele/alternatieve titel
The animals of Farthing Wood
Het wakkere woud (NCRV)

Creatie
Colin Dann (boek "The animals of Farthing Wood")

Scenario
Jenny McDade

Ontwerp personages
Philippe Leclerc
Elphin Lloyd-Jones

Muziek
Detlev Kühne

Regie
Elphin Lloyd-Jones
Phillipe Leclerc

Producenten
John M. Mills
Theresa Plummer
Enrico Platter

Stemmenregie Nederlandse versie
Angélique de Boer

Stemmenregie Vlaamse versie
Herman Verschelden

 


Met dank aan Het Jeugdsentiment Portaal voor de scans van de videohoezen

Publicatiedatum: 11 januari 2006
Laatste aanvulling: 21 juli 2012

© Telemagination/La Fabrique/UER

NCRV, Jaren 90, NOS, 1993, Maria Lindes, Fred Butter, Stan Limburg, Jan Anne Drenth, Angélique de Boer, Lucie de Lange, Olaf Wijnants, Beatrijs Sluijter