Toegankelijkheid

Skip to main content

Oma Fladder (1984)

Oma FladderBehalve maker van kinderradioprogramma's, -televisieseries en -films is Burny Bos ook schrijver van kinderboeken. In 1981 kwam zijn boek "Oma Fladder" uit, met illustraties van Diet van Beek. De titelfiguur is de oma van Dieuwertje, voor wie niets te gek is, als het maar leuk is. Enkele jaren later bewerkte Burny zijn eigen boek tot een serie van 7 delen, waarbij ieder hoofdstuk een aflevering van 10 minuten werd. Het was oorspronkelijk zijn idee om de twee hoofdrollen te laten spelen door een echte oma en haar kleindochter, maar dat bleek niet haalbaar. Uiteindelijk werd oma Fladder gespeeld door de ervaren actrice Trees van der Donck.

Dat oma Fladder geen gewone oma is blijkt wel uit de uitstapjes die ze maakt. Als ze gaan taartjes eten staat ze erop dat de ober ook een gebakje mee-eet, wanneer ze voorbij een hijskraan lopen wil ze bovenin een kijkje nemen en hoewel ze niet gaat trouwen koopt ze toch een bruidsjurk. De afleveringen die begin 1984 waren uitgezonden werden in het najaar herhaald, gevolgd door 6 nieuwe afleveringen. Hiervoor schreef Hetty Heyting het scenario, die dankzij oma Knots uit De Familie Knots al ervaring had met ongewone grootmoeders.
 
 

Informatie

Aantal afleveringen
13

Uitgezonden door
AVRO (5 januari - 31 december 1984)

Scenario
Burny Bos
Hetty Heyting

Muziek
Joop Stokkermans

Begintune gezongen door
Peter Blanker

Regie
Anneke Hoog Antink

Productie
Joke Beemer
Anneke Hoog Antink

 


Publicatiedatum: 12 juli 2005
Laatste aanvulling: 23 juni 2014

© AVRO

AVRO, Jaren 80, 1984, Jaap Stobbe, Burny Bos, Maria Lindes, Hetty Heyting, Paul van Gorcum, Joop Stokkermans, Sacco van der Made