Toegankelijkheid

Skip to main content

Oebele (1968-1971)

OebeleOp de eerste zaterdagmiddag waarop de KRO uitzond in het televisieseizoen 1968-1969 werd tijdens de aankondiging van een leerzaam kinderprogramma de uitzending verstoord door de OOOH: de Oebeler Omroep voor Ontspanning Hoera. De uitzending van een eigen pretprogramma kwam vanuit het graafschap Oebele, waar alles net even anders is dan in de rest van Nederland, want "Oebele is hupsakee!". Het bleef niet bij die ene zaterdagmiddag, want ruim drie jaar lang zou Oebele eens in de vier weken te zien zijn met een programma waarin kinderen het voor het zeggen hadden, gepresenteerd door Koen de Graaf en Aagje Ritsema.

OebelePostbode Paulus bezorgde er de brieven van de kinderen die een onderwerp voor het programma hadden bedacht. Hij was ook de beheerder van het museum dat officieel "Het Oebeler Pakhuis voor Lorren en Rariteiten" heette. Augustus Rozegeur was zowel de regisseur als de burgemeester van Oebele. Na een jaar was Oebele zo populair geworden, bij jong en oud, dat de uitzendingen niet langer als illegaal werden beschouwd. De KRO stond er graag zendtijd voor af. Op veler verzoek waren de liedjes op LP verschenen. Hiervoor werd het hele team beloond met een Edison, en er zouden nog drie LP's volgen.

OebeleBekende Nederlanders speelden graag een gastrol en Oebele kreeg ook nieuwe bewoners. Geesje Zoet begon een winkel in snoepgoed en lekkers en zou toen Augustus op wereldreis ging zelfs loco-burgemeester worden. Topvoetballer Billy Biggelaar uit Appelscha werd voor ƒ 47,50 en een buskaart toegevoegd aan de selectie van FC Oebele. Op het hoogtepunt van de serie werd een echte voetbalwedstrijd georganiseerd tussen FC Oebele en Feyenoord, met legendarische spelers als Willem van Hanegem en Coen Moulijn. In een besneeuwde Kuip won Oebele, wat uitvoerig werd beschreven in het nieuwsblad van Oebele dat als bijlage te vinden was in de KRO-gids.

Helaas is het merendeel van de afleveringen niet bewaard gebleven. De meeste medewerkers aan de serie, zowel voor als achter de schermen, zouden na Oebele ook meedoen met Kunt u me de weg maar Hamelen vertellen, meneer?. In 2006 werd de serie bewerkt tot musical, met in de hoofdrol Joris Lutz.

Zie ook de themasite: Oebele van Arjan Doolaar.
 
 

Informatie

Aantal afleveringen
31

Uitgezonden door
KRO (19 oktober 1968 - 25 december 1971)

Teksten
Harrie Geelen
Imme Dros
Bram van Erkel
Nico Nicholls
Lea Smulders

Muziek
Joop Stokkermans

Poppenspel
Pieke Dassen
Jan Nelissen
Feike Boschma

Regie
Bram van Erkel

Producent
René Sleven

 


Met dank aan Ria Tammer voor de scan van de Oebele sticker en Monique van Thienen voor de Oebele kranten

Publicatiedatum: 16 oktober 2004
Laatste aanvulling: 29 juli 2022

© KRO

KRO, Jaren 70, Jaren 60, 1968, Aart Staartjes, Willem Nijholt, Martin Brozius, Rob de Nijs, Wieteke van Dort, Lex Goudsmit, Ton Lensink, Joop Stokkermans, Harrie Geelen, Marjan Berk, Willeke Alberti, Ab Hofstee