Toegankelijkheid

Skip to main content

Ja Zuster, Nee Zuster (1966-1968)

Ja Zuster, Nee ZusterAnnie M.G. Schmidt was in 1966 al een zeer succesvolle schrijfster. Ze had onder andere kinderboeken geschreven maar ook In Holland staat een huis, een serie op de radio over de familie Doorsnee en Pension Hommeles, een komedie op televisie. Een jaar eerder was ‘Heerlijk duurt het langst’ in première gegaan, de eerste musical die ze samen met componist Harry Bannink zou maken. Ze wilde zich meer bekwamen in het schrijven van plots en die mogelijkheid diende zich aan toen de VARA op zoek was naar een kinderprogramma voor de zaterdagmiddag. Hiervoor bedacht ze een serie over een “rusthuis vol herrie” met aan het hoofd zuster Klivia.

Ja Zuster, Nee ZusterDe bewoners zijn allesbehalve oud of ziek maar hebben wel hun eigenaardige bezigheden. Jet doet iets met pruiken, Bert knutselt graag, Bobby verbouwt spinazie in de tuin en de ingenieur experimenteert in de kelder. Later komt ook inbreker Gerrit er wonen en duikt ook zijn opa op. Dit alles tot ergernis van de onvriendelijke huisbaas, buurman Boordevol, die van alles verzint om het rusthuis te laten ontruimen. Hoewel eigenlijk gemaakt voor kinderen werd de serie ook populair bij volwassenen. Dat bleek ook uit het tweede seizoen waarin bekende namen als Ko van Dijk en Wim Sonneveld graag langs kwamen om een gastrol te spelen.

Ja Zuster, Nee ZusterDe serie won in 1967 de TeleVizierring. Van de ruim 50 liedjes zijn onder meer "In een rijtuigje", "M'n opa" en "De kat van ome Willem", op muziek gezet door Harry Bannink, tijdloos gebleken. Omdat banden destijds erg duur waren werden deze na uitzending gewist voor hergebruik en zijn alleen beelden van de aflevering 'De automatische speurhond', een compilatie van de liedjes en enkele losse fragmenten bewaard gebleven. De teksten van Annie M.G. Schmidt zijn wel bewaard gebleven en vormden het uitgangspunt voor een theatervoorstelling in 1999 en een speelfilm in 2002 van regisseur Pieter Kramer en producent Burny Bos, die later ook weer tot televisieserie werd bewerkt.
 
 

Informatie

Aantal afleveringen
20

Uitgezonden door
VARA (3 september 1966 - 7 september 1968)

Alternatieve titel
Ja zuster, nee zuster - Geschiedenis van een rusthuis vol herrie

Teksten
Annie M.G. Schmidt

Muziek
Harry Bannink

Choreografie
Jack Bow

Regie
Henk Barnard
Frits Butzelaar
Berend Boudewijn

Productie
Margot de Boer

 


Publicatiedatum: 16 oktober 2004
Laatste aanvulling: 29 juli 2022

© VARA

VARA, Jaren 60, 1966, Annie M.G. Schmidt, Burny Bos, Harry Bannink, Piet Ekel, Sacco van der Made