Toegankelijkheid

Skip to main content

Heidi (1980-1981)

HeidiDe Zwitserse schrijfster Johanna Spyri publiceerde twee romans in 1880 en 1881 over de lotgevallen van het weesmeisje Heidi. Deze boeken waren het uitgangspunt voor één van de eerste langlopende tekenfilmseries uit Japan. Heidi groeit op bij haar tante Dete in een klein dorp. Als ze vijf jaar is krijgt haar tante een baan in Frankfurt. Omdat tante Dete niet langer voor Heidi kan zorgen brengt ze haar naar haar grootvader, die met zijn sint-bernardshond Jozef hoog in de Zwitserse Alpen woont. In het begin moeten de vrolijke Heidi en haar stugge opa aan elkaar wennen, maar naar een tijdje raken ze erg op elkaar gesteld.

HeidiHeidi vindt het heerlijk om in de bergen te wonen. Ze wordt beste vrienden met de geitenhoeder Peter die elke dag langskomt om de geiten van opa Berg te hoeden, waaronder Heidi's lievelingsgeitje Vlokkie. Als ze een jong vogeltje vinden dat uit het nest is gevallen besluit ze het te verzorgen totdat het weer beter is. Ze noemt het vogeltje Piep. Aanvankelijk is Heidi bezorgd dat Jozef niets van Piep moet hebben maar als de grote hond het kleine vogeltje uit het vuur redt is ze opgelucht. Als Piep weer beter is blijft de vogel bij Heidi en gaat mee geitenhoeden, totdat de herfst komt en Piep samen met de andere vogels naar het zuiden trekt.

HeidiGrootvader ontvangt een brief van tante Dete waarin ze zegt dat ze Heidi weer wil komen ophalen. Opa Berg wil er niets van weten en verbrandt de brief. Lange tijd leefde hij geïsoleeerd en bemoeide zich niet met andere mensen. Danzkij Heidi is daar verandering in gekomen, zo helpt hij Peters blinde grootmoeder met enkele klusjes in huis. Na de zomer brengt een priester een bezoek aan het huisje van grootvader met de mededeling dat Heidi welkom is op de dorpsschool. Diezelfde dag komt ook tante Dete onverwacht langs. Zij neemt Heidi mee naar de stad waar ze werkt voor de familie Sesemann, om het gehandicapte meisje Klara gezelschap te houden.

HeidiDe twee meisjes kunnen het goed met elkaar vinden, maar bij de strenge gouvernante juffrouw Rottenmayer kan Heidi niets goed doen. De grootmoeder van Klara, die korte tijd op bezoek is, begrijpt Heidi beter en samen maken ze het leven voor Klara aangenamer. Als Heidi ’s nacht gaat slaapwandelen adviseert de dokter haar terug te laten keren naar de bergen. Heidi is dolgelukkig iedereen weer terug te zien en slaapt weer goed maar is bedroefd als Klara haar een brief stuurt waarin ze schrijft haar vriendin te missen. Met goedkeuring van haar grootvader nodigt Heidi Klara uit om naar de bergen te komen.

Juffrouw Rottenmayer wil het verbieden maar Klara’s vader vindt het een goed idee. Het bezoek van Klara zal voor iedereen grote gevolgen hebben. In 2009 zijn de rechten van deze tekenfilmserie in handen gekomen van Studio 100, die er een nieuwe Vlaamse nasynchronisatie voor heeft gemaakt. Het Belgische bedrijf heeft tevens een nieuwe, computer geanimeerde, versie gemaakt die op 2 juni 2015 bij AVROTROS van start is gegaan.
 
 

Informatie

Aantal afleveringen
52

Uitgezonden door
AVRO (7 september 1980 - 18 september 1981)
Kindernet (2 februari 1991 - 28 september 1992)
Nickelodeon Kindernet (4 april 2011 - 31 oktober 2013)

Originele/alternatieve titel
Arupusu no shôjo Haiji
De avonturen van Heidi (dvd-release)

Creatie
Johanna Spyri (boeken "Heidis Lehr- und Wanderjahre" en "Heidi kann brauchen")

Scenario
Yoshiaki Yoshida
Isao Okawa
Mamoru Sasaki

Muziek
Takeo Watanabe
Christian Bruhn
Clous van Mechelen

Begintune gezongen door
Gitti & Erica (1ste versie)
Jody Pijper (2de versie)

Regie
Atsuij Hayakawa
Masao Kuroda
Isao Takahata

Producent
Shigeto Takahashi

Nederlandse bewerking (AVRO)
Rietje Riedijk
Theo de Vos

Nederlandse stemmenregie (AVRO)
Joop Doderer

Vlaamse vertaling en stemmenregie (Studio 100)
Luc Vandeput

 


Met dank aan Miga van der Werf en Het Jeugdsentimentportaal

Publicatiedatum: 16 oktober 2004
Laatste aanvulling: 4 augustus 2021

© Zuiyô Eizô/Studio 100

AVRO, Jaren 80, Jaren 90, Jaren 10, Kindernet, Nickelodeon Kindernet, Studio 100, 1980, Joop Doderer, Cor Witschge, Jaap Stobbe, Maria Lindes, Trudy Libosan, Ger Smit, Meta de Vries, Corry van der Linden, Jody Pijper, Paul van Gorcum