Toegankelijkheid

Skip to main content

Bereboot (1976-1978)

BerebootNadat hij meer dan 600 afleveringen had geschreven voor Ti-Ta Tovenaar werd Lo Hartog van Banda gevraagd een nieuwe dagelijkse serie te maken voor jonge kinderen. Hij had al eerder meegeschreven aan teksten voor stripverhalen, naast eigen creaties ook voor onder meer Tom Poes en Lucky Luke. Omdat de NOS direct om meer dan 200 afleveringen vroeg bedacht hij de poppenserie Bereboot, want hiermee konden telkens nieuwe avonturen beleefd worden. De bemanning bestaat uit drie beren. Aan het roer staat kapitein Brom ("hossende haaien!"), een brombeer met een hart van goud. Brilbeer is de machinist, een vakman die alles weet van "piefjes en palletjes".

BerebootTenslotte is er Maatje, een jong maar slim zeebeertje. Verder zijn er nog enkele vaste personages, waaronder tante Neel, een vrolijke Rotterdamse die een oogje heeft op kapitein Brom en hem tegen zijn zin in Snoetepoet noemt. Tante Neel staat achter de tap van café Het Zeemanshuis waar de Italiaanse kok Kokki voor de maaltijden zorgt. Hier komt zakenman Fred de Kei regelmatig langs, hij voorziet de Bereboot vaak van nieuwe opdrachten. Journalist "snelle" Henkie, altijd op zoek naar een primeurtje, wil alles weten wat de beren onderweg beleefd hebben. In elk verhaal duiken heel wat vreemde personages op, waarvan sommigen heel exotisch zijn.

BerebootDe bemanning van Bereboot komt hen tegen op vreemde eilanden met namen als Huileiland en Carnavalseiland. Ook onderweg zijn er ontmoetingen met opvallende zeewezens als de zeemeermin Lorrelies en Alida, de zingende zeeslang. Na een jaar dagelijkse uitzendingen werd de serie door de AVRO overgenomen die wekelijks nieuwe afleveringen uitzond. Er werd een nieuwe begintune gemaakt, alle poppen en de decors werden vernieuwd en er werden ook nieuwe personages geïntroduceerd, zoals de altijd hongerige vogel Guus Hap en de grapjassende Vliegende Lollander.

Speciaal voor de Berebios werden ook extra lange delen opgenomen, en bovendien werd dit programma gepresenteerd door kapitein Brom, Maatje en Brilbeer. Zijn fantasie leek Lo Hartog van Banda nooit in de steek te laten: na de varende beren bedacht hij de ruimtereizende Astronautjes. Hij overleed op 2 februari 2006, 89 jaar oud.

 

Informatie

Aantal afleveringen
407

Uitgezonden door
NOS (2 oktober 1976 - 29 april 1977 / 6 juli - 4 september 1982)
AVRO (1 oktober 1977 - 30 september 1978)
TROS (1 mei 1991 - 9 september 1992 / 24 januari - 25 december 1994)
KinderNet 5 (8 september 2000 - 21 december 2001)
Nickelodeon (2003 - 2006)

Tekst
Lo Hartog van Banda

Muziek
Joop Stokkermans

Liedjes gezongen door
Kinderkoor onder leiding van Iet van der Velde

Poppen
Herbert Stakelbeek

Poppenspelers
Hetty ter Berg
Petra Hopman
Thea van der Poel
Cathrine van Woerden

Decor
Rolf Hartog van Banda
Jan Heyens
Ans Leconte

Regie
Lo Hartog van Banda
Jan Pieter Borkus
Lex Richters

Producenten
Max Appelboom
Hans Kortekaas
Lo Hartog van Banda

 


Publicatiedatum: 16 oktober 2004
Laatste aanvulling: 26 december 2023

© Lo Hartog van Banda/NOS/AVRO/Bridge Entertainment Group

AVRO, TROS, Jaren 70, 1976, Nickelodeon, KinderNet 5, NOS, Trudy Libosan, Paul van Gorcum, Kinderbios, Minibios en Berebios, Joop Stokkermans