Home

Sinterklaasjournaal (vanaf 2001)

SinterklaasjournaalDe belangstelling voor het Sinterklaasfeest op televisie was sinds de jaren ’80 steeds minder geworden. Naast de intocht was Sinterklaas alleen te zien in een speciale aflevering van Sesamstraat. Ajé Boschhuizen, redacteur bij Sesamstraat, bedacht daarom een dagelijks nieuwsrubriek met net als in het journaal reportages, kort nieuws en het weerbericht. Ieder jaar blijkt er van alles mis te gaan tijdens de voorbereidingen voor de intocht. Pakjesboot 12 is vast komen te zitten omdat een brug in Maastricht te laag was, tijdens een storm zijn de cadeautjes over boord gewaaid of halverwege de reis komt de Huispiet erachter dat ze de staf van Sinterklaas zijn vergeten.

SinterklaasjournaalOok in Nederland gebeuren er vreemde dingen. De Zielepiet heeft heimwee naar Spanje, een jaar later blijkt er een babypiet mee te zijn gekomen met de stoomboot en in een ander jaar werd het geld van Sinterklaas uitgedeeld in plaats van pepernoten. Rots in de branding is Dieuwertje Blok die net als Sinterklaas nooit ouder lijkt te worden. Zij presenteert het programma vanuit de studio en heeft contact met de verslaggevers in het land en met Sinterklaas en de pieten, eerst op de stoomboot en later vanuit het Pietenhuis. Dat huis bleek in 2005 onverwacht afgebroken te zijn waarna Dieuwertje een oproep deed aan alle kinderen.

SinterklaasjournaalAls ze een cirkel met krijt bij de voordeur zouden tekenen konden ze daarmee aangeven dat een piet bij hen kon logeren. Aan deze actie werd zoveel gehoor gegeven dat het zelfs het “grote-mensen-journaal” erover berichtte. In 2006 voer de stoomboot door de regenboog waardoor alle Pieten een andere kleur kregen. Hiermee leek het Sinterklaasjournaal vooruit te lopen op de pietendiscussie die in 2013 van start ging. Sinterklaas heeft het overigens nooit over zwarte piet. Ze hebben allemaal een eigen naam, met als meest bekenden de Hoofdpiet, de Huispiet, de Wellespiet en Pietje Precies. Die waren ook te zien in de bioscoopfilm ‘De Meezing Moevie’ uit 2009.

Op 21 mei 2011 was er een extra uitzending van het Sinterklaasjournaal. Dieuwertje kreeg acteur Bram van der Vlugt op bezoek die per ongeluk het Grote Boek van Sinterklaas had gekregen. Nadat Dieuwertje contact had gezocht met de Hoofdpiet en Sinterklaas in Spanje bleek dat Bram het boek cadeau had gekregen omdat hij al die jaren Sinterklaas zo goed had geholpen. In 2013 won het Sinterklaasjournaal de Gouden Stuiver, de publieksprijs voor het beste kinderprogramma.

SinterklaasjournaalVanaf 2014 wordt er flink geëxperimenteerd met het uiterlijk van Zwarte Piet om het zo alle bevolkingsgroepen naar de zin te maken. Zo zagen we in de loop van de jaren o.a. de Stroopwafelpiet, de Gekleurde Piet, de 'soort van Vijftig-tinten-grijspiet' en de Roetveegpiet voorbij komen tijdens de intocht en het Sinterklaasjournaal. In 2019 werd besloten dat het defintief de laatste variant zou worden om iedereen tevreden te stellen en zo toch nog een beetje in de traditie te blijven.

In 2020 presenteerde Dieuwertje Blok voor de 20ste keer het Sinterklaasjournaal. Vanwege dit heugelijke feit meerde de Sint daarom ditmaal aan op de Dieuwertje Blokkade in het fictieve plaatsje Zwalk waar de vestingstad Elburg vanwege het coronavirus (COVID-19) decor voor stond.

Lees hier meer over de Landelijke Sinterklaas Intocht.

 
 

 


Publicatiedatum: 18 november 2013
Laatste aanvulling: 20 november 2021

© NOS/NPS/NTR/Just4Kids

Tags: NPS, NTR, Jaren 00, Jaren 10, 2001, NOS, Jaren 20, Aart Staartjes, Jaap Stobbe, Ad Visser, Frans van Deursen, Angela Schijf, Edwin Rutten, Marnix Kappers, Bram van der Vlugt

 

Meest gestelde vragen

De meeste antwoorden vind je hier

 

Cookies en privacy

Cookieverklaring
Privacyverklaring

 

Heb je aanvullingen?

Klik hier om ze met ons te delen