Toegankelijkheid

Skip to main content

Kuifje en het Geheim van Het Gulden Vlies (1961)

Kuifje en het Geheim van Het Gulden VliesDe succesvolle stripverhalen van Kuifje zijn meerdere malen verfilmd. Bijzonder aan deze Franse speelfilm is dat het niet om een tekenfilm gaat, maar om echte acteurs en dat het verhaal niet gebaseerd is op een bestaand stripalbum. Zelf had Hergé zijn bedenkingen bij de verfilmingen van zijn werk. De schrijvers van het scenario kwamen daarom met Hergé overeen dat hij het laatste woord kreeg over het filmscript. Om de ideale acteur te vinden die Kuifje kon spelen werd een grote publiciteitscampagne opgezet. De keuze viel op de jonge Belgische sportleraar Jean-Pierre Talbot, die ontdekt werd op het strand van Oostende.

Kuifje en het Geheim van Het Gulden VliesHet verhaal begint op kasteel Molensloot, waar professor Zonnebloem werkt aan een nieuwe brandstof. Kapitein Haddock ontvangt een brief waarin staat dat zijn oude scheepskameraad Paparanic is overleden en hem een boot heeft nagelaten, Het Gulden Vlies. Het schip ligt in Istanbul voor anker. Hadoock vertrekt met professor Zonnebloem, Kuifje en zijn hondje Bobbie naar Turkije waar ze erachter komen dat Het Gulden Vlies niet meer dan een scheepswrak is. Maar als de geheimzinnige Anton Karabine kapitein Haddock aanbiedt de boot te kopen voor een hoog bedrag wordt het al snel duidelijk dat Het Gulden Vlies een geheim verbergt.

Kuifje en het Geheim van Het Gulden VliesPaparanic was betrokken was bij een staatsgreep in Tetaragua, een land in Latijns-Amerika. Het goud van de Nationale Bank zou door hem zijn meegenomen en nu vermoeden zijn oude scheepsmaten dat de schat ergens verborgen is op het schip - maar waar? De film werd een bescheiden succes, waarschijnlijk omdat men dicht bij de sfeer van de oorspronkelijke stripverhalen is gebleven: spannende avonturen op exotische locaties, en bovendien lijken de acteurs sprekend op de striphelden. Drie jaar later werd het vervolg 'Kuifje en de Blauwe Sinaasappels' uitgebracht, opnieuw met Jean-Pierre Talbot als Kuifje.
 
 

Informatie

Bioscooppremière
6 december 1961 (Frankrijk)
11 september 1975 (Nederland)

Uitgezonden door
AVRO (15 juni 1980)

Originele titel
Tintin et le mystère de La Toison d'Or

Creatie personages
Hergé

Scenario
André Barret
Rémo Forlani

Muziek
André Popp

Regie
Jean-Jacques Vierne

Producent
Michel Choquet

 


Publicatiedatum: 16 oktober 2004
Laatste aanvulling: 27 april 2018

© Alliance de Production/Téléfrance/Union Cinématographique

AVRO, Jaren 80, 1980, Jan Nonhof