Toegankelijkheid

Skip to main content

Kuifje en de Zonnetempel (1969)

Kuifje en de ZonnetempelNadat de Belgische filmstudio Belvision tussen 1959 en 1963 acht albums van Kuifje bewerkt had tot een tekenfilmserie werden in 1969 de verhalen 'De zeven kristallen bollen' uit 1948 en 'De zonnetempel' uit 1949 samengebracht in één bioscoopfilm. De Franse studio Dargaud nam ook deel aan het project. Zoals uit de titel blijkt ligt de nadruk op het album 'De zonnetempel'. Het voorafgaande verhaal over zeven geleerden die in Peru de mummie ontdekken van de Inca-prins Raspar Capac en mee naar Europa nemen wordt samengevat in de eerste tien minuten van de film.

Kuifje en de ZonnetempelTijdens een televisie-uitzending vertelt een deskundige dat na terugkomst in Europa zes expeditieleden werden getroffen door een geheimzinnige slaapziekte. Hoewel hij niet bij naam wordt genoemd valt in de deskundige Hergé, de tekenaar van Kuifje, te herkennen. Op kasteel Molensloot logeert een radeloze professor Bergamotte, de zevende geleerde, en in het bezit van de mummie. Kuifje kan niet voorkomen dat ook hij bedwelmd wordt en dat professor Zonnebloem, in het bezit van een armband van de mummie, door onbekenden ontvoerd wordt. Kuifje en kapitein Haddock ontdekken dat de professor is meegenomen naar Peru.

Kuifje en de ZonnetempelSamen met de stuntelige detectives Jansen en Janssen zetten ze de achtervolging in, waarbij ze hulp krijgen van het jongetje Zorrino. Hij wijst hen de weg naar de zonnetempel van de Inca's. In de tempel, hoog in de bergen, zou de professor worden vastgehouden. Voor deze verfilming componeerde niemand minder dan Jacques Brel twee liedjes, die in de film door Zorrino worden gezongen maar helaas in de Nederlandse versie ontbreken. Ook de begintitels zijn ingekort waardoor de film in totaal acht minuten korter is dan de oorspronkelijke versie. Het verhaal van 'De zonnetempel' is behalve als film ook bewerkt tot televisieserie, computerspel en musical. 

Drie jaar na deze tekenfilm maakte Belvision nog een Kuifjefilm, Kuifje en het Haaienmeer, die niet gebaseerd is op een bestaand album. Door geldgebrek moest de studio eind jaren '70 noodgedwongen haar deuren sluiten.
 
 

Informatie

Bioscooppremière
17 december 1969 (Frankrijk)
30 juli 1970 (Nederland)

Uitgezonden door
RTL 4 (10 januari 2001)
Yorin (7 november 2001 / 29 december 2001)

Originele/alternatieve titel
Le temple du soleil
The adventures of Tintin: The seven crystal balls & Prisoners of the sun

Creatie
Hergé (stripalbums "Les sept boules de cristal" en "Le temple du soleil")

Scenario
Eddie Lateste
Jos Marissen
László Molnár
Greg

Animatie
Vivian Miessen
Nic Broca
Marcel Colbrant
Claude Monfort
Lawrence Moorcroft

Ontwerp decors
Jean Torton
Michou Wiggers
Claude Lambert

Muziek
François Rauber 

Liedjes
Jacques Brel

Regie
Eddie Lateste 

Producent
Raymond Leblanc

 


Publicatiedatum: 3 mei 2008
Laatste aanvulling: 19 augustus 2017

© Dargaud Films/Belvision/Casterman

RTL 4, Jaren 00, Yorin, Arnold Gelderman, Paul van Gorcum, Frans van Dusschoten