Toegankelijkheid

Skip to main content

Kuifje en het Haaienmeer (1972)

Kuifje en het HaaienmeerNet als de twee speelfilms met acteurs is ook deze Frans-Belgische coproductie niet gebaseerd op een bestaand Kuifje-verhaal. Om de film voor een zo groot mogelijk publiek aantrekkelijk te maken komen alle bekende personages voorbij. Kapitein Haddock, Kuifje en zijn hond Bobbie gaan op bezoek bij professor Zonnebloem, die in een laboratorium in het Oost-Europese land Syldavië werkt aan een nieuwe uitvinding waarmee driedimensionale kopieën gemaakt kunnen worden. Het laboratorium is een schenking van een anonieme gever. Al snel wordt duidelijk dat het om een vijand van Kuifje gaat, de steenrijke Roberto Rastapopoulos.

Kuifje en het HaaienmeerHij wil de uitvinding van professor Zonnebloem gebruiken om kostbare kunstwerken te stelen. Wanneer hij deze vervangt door een replica zal niemand de diefstal opmerken. Op de bodem van het nabijgelegen meer heeft Rastapopoulos zijn hoofdkwartier gevestigd. Als Kuifje hier achterkomt neemt Rastapopoulos Nino en Nouchka gevangen, de twee Syldavische kinderen met wie Kuifje bevriend is geraakt. In ruil voor de uitvinding van professor Zonnebloem zal Rastapopoulos de kinderen weer vrijlaten. Kuifje laat de haaivormige onderzeeër, bekend uit het verhaal 'De Schat van Scharlaken Rackham', naar Syldavië komen en gaat zelf op onderzoek uit...

In de Nederlandse nasynchronisatie is onder andere de stem te horen van de legendarische sportverslaggever Theo Koomen. Behalve in zijn geheel heeft Veronica de film ook als serie uitgezonden.
 
 

Informatie

Bioscooppremière
13 december 1972 (Frankrijk)
27 juni 1974 (Nederland)

Uitgezonden door
Veronica (29 april - 27 mei 1987, in vijf delen / 27 september 1989)
RTL 4 (17 januari 2001)
Yorin (14 november 2001)

Originele titel
Tintin et le Lac aux Raquins

Scenario
Greg
Jean-Michel Charlier
Rainer Gocksch
Eddie Lateste
Jos Marissen

Animatie
Nic Broca
Marcel Colbrant
Vivian Miessen
Louis-Michel Carpentier
Claude Viseur

Ontwerp decors
Claude Lambert
Philippe Wallet 

Muziek
François Rauber

Regie
Raymond Leblanc

 


Publicatiedatum: 16 oktober 2004
Laatste aanvulling: 27 april 2018

© Dargaud Films/Belvision/Hergé

RTL 4, Veronica, Jaren 80, Jaren 00, Yorin, Trudy Libosan, Arnold Gelderman, Ida Bons, Corry van der Linden, Coen Flink