Toegankelijkheid

Skip to main content

Madagascar (2005)

MadagascarIn de Central Park Zoo droomt de zebra Marty over het leven buiten de muren van de dierentuin. Zijn vrienden Alex de leeuw, Melman de giraffe en het nijlpaard Gloria gaan hem achterna als het hem lukt te ontsnappen maar komen niet verder dan Central Station. Onder druk van dierenactivisten stuurt de directie van de dierentuin het viertal per schip naar Afrika. Dankzij vier inventieve pinguïns, die ook uit de dierentuin zijn ontsnapt omdat ze naar de Zuidpool willen, komen de dieren op het Oost-Afrikaanse eiland Madagascar terecht. Daar moeten ze overleven in de jungle en wordt hun vriendschap op de proef gesteld.

MadagascarOp Madagascar woont ook een kolonie lemuren, halfapen die worden aangevoerd door de ringstaartmaki Julien. Hij heeft zichzelf tot koning gekroond en houdt van feesten, maar de lemuren worden bedreigd door een troep fossa's, ook wel fretkatten genoemd. Alex en zijn vrienden weten de hongerige fossa's te verjagen, maar de leeuw heeft nog wel een probleem want hoe komt hij als vleeseter aan zijn dagelijkse steak? Ondertussen komen de pinguïns erachter dat de Zuidpool niet aan hun verwachtingen voldoet. Met het gekaapte vrachtschip keren ze terug en komen ook op Madagascar terecht.

MadagascarTer promotie van deze vrolijke computeranimatiefilm waren stemacteurs Ben Stiller en Chris Rock aanwezig bij de première in het Amsterdamse Tuschinski. Daar vertelden ze aan de pers dat het spelen van Alex en Marty meer is dan een stem inspreken. "Ik acteer veel met mijn handen en gezicht. Je beseft niet hoe belangrijk dat is. Nu moest ik het alleen met mijn stem doen'', aldus Ben Stiller die net als zijn collega's veel mocht improviseren. In Nederland was 'Madagascar' na Harry Potter de best bezochte film van het jaar met bijna een miljoen bezoekers. Ook in andere landen was de film een succes en een vervolg kon niet uitblijven.

In het najaar van 2008 werd de tweede bioscoopfilm 'Madagascar 2' uitgebracht. Opnieuw een succes en een derde film, 'Madagascar 3: Op avontuur in Europa', volgde in de zomer van 2012. Daarnaast zijn er twee kerstspecials gemaakt, Kerst met de pinguïns en Merry Madagascar. De vier ondernemende pinguïns hebben ook hun eigen televisieserie gekregen, De Pinguïns van Madagascar, waarin tevens de drie lemuren koning Julien, Mort en Maurice te zien zijn.
 
 

Informatie

Bioscooppremière
27 mei 2005 (USA)
16 juni 2005 (Nederland)

Uitgezonden door
SBS6 (22 maart 2008 / 22 augustus 2008 / 28 februari 2009 / 10 oktober 2009)
RTL 8 (15 juni 2013)
RTL 4 (16 juni 2013)
RTL 5 (25 december 2014 / 26 december 2015 / 18 maart 2017)

Scenario
Mark Burton
Billy Frolick
Eric Darnell
Tom McGrath

Ontwerp personages
Craig Kellman
H.B. 'Buck' Lewis
Nicolas Marlet
Philippe Tilikete
Carlos Grangel

Muziek
Hans Zimmer

Regie
Eric Darnell
Tom McGrath

Producenten
Teresa Cheng
Mireille Soria

Nederlandse vertaling
Huub Dikstaal

Nederlandse stemmenregie
Marty de Bruijn

 


Publicatiedatum: 13 augustus 2009
Laatste aanvulling: 17 februari 2018

© DreamWorks Animation

RTL 4, SBS6, RTL 5, Jaren 00, Jaren 10, RTL 8, Fred Butter, Laura Vlasblom, Dieter Jansen, Victor van Swaay