Toegankelijkheid

Skip to main content

Alfred J. Kwak (1989-1991)

Alfred J. KwakDe geschiedenis van Alfred Jodocus Kwak gaat terug naar het midden van de jaren '70, toen Herman van Veen voor zijn kinderen verhalen bedacht over het bijzondere eendje. De personages baseerde hij op de karakters van zijn eigen vrienden. De Duitse televisiepresentator Alfred Biolek stond model voor Alfred en Henk de mol is gebaseerd op muzikant Erik van der Wurff. Op verzoek van het Residentie Orkest bewerkte Herman van Veen zijn creatie tot een muzikaal sprookje. Van de uitvoering werd een LP gemaakt met illustraties van Annet Krosen, maar haar portret van Alfred lijkt niet op de latere tekenfilmheld.

Alfred J. KwakMet het Symfonisch Orkest van de BRT maakte Herman van Veen samen met Erik van de Wurff en Harry Sacksioni een nieuwe voorstelling die door de TROS uitgezonden werd op 20 oktober 1979. Midden jaren '80 werden de verhalen bewerkt tot een stripverhaal. De Duitse tekenaar Harald Siepermann ontwierp de vele dierenpersonages, zijn collega Hans Bacher de decors. Deze strips vormden het uitgangspunt voor de tekenfilm. Alfred Jodocus Kwak is een eend uit Groot Waterland die geen onrecht kan verdragen. Nog maar net geboren komen zijn ouders, broertjes en zusjes om bij een aanrijding.

Alfred J. KwakHij wordt liefdevol opgevangen door de mol Henk. Op school leert Alfred de kraai Dolf kennen, die hem plaagt omdat zijn vader geen eend is. In de loop van de serie zou Dolf voor nog veel grotere problemen zorgen. Als hij groter is leert Henk Alfred het schaakspel, maar meestal hebben ze daar geen tijd voor, want Alfreds strijd tegen onrecht brengt hen over de hele wereld. Zo leert hij de Wana's kennen, een familie zwarte eenden die gevlucht is uit Thuisland. In dit land worden de zwarte eenden onderdrukt door de witte ganzen. Alfred wordt verliefd op Winnie, de dochter van het gezin.

Alfred J. KwakUiteindelijk lukt het Alfred zelfs om een verblijfsvergunning voor de familie Wana te krijgen, zodat ze in vrijheid in Groot Waterland kunnen leven. Het verhaal van Winnie en haar familie is duidelijk geïnspireerd op de apartheid in Zuid-Afrika, en ook andere historische gebeurtenissen en personen zijn in het verhaal verwerkt. Opvallend is het grote aantal Nederlandse acteurs die stemmen hebben ingesproken. Worden tekenfilms vaak door een kleine groep nagesynchroniseerd, in de Nederlandse versie van deze serie zijn meer dan 40 verschillende stemmen te horen. In het najaar van 2008 kondigde Herman van Veen aan een vervolg te willen maken.

Hierin zal niet Alfred maar zijn zoon de hoofdrol hebben. Tot op heden is het bij plannen gebleven voor een nieuwe serie, wel is in 2011 het boek "Alfred J. Kwak - Vader" uitgekomen.

 

Informatie

Aantal afleveringen
52

Uitgezonden door
VARA (24 december 1989 - 16 maart 1991 / 21 maart - 31 oktober 1992 / 30 oktober 2006 - 25 juli 2007 / 9 januari - 20 augustus 2008 / 6 juli - 4 september 2009)
Kindernet/KinderNet 5 (30 juli 1991 - 5 juli 2002)
Yorin (1 februari 2003 - 24 december 2004)
Nickelodeon Kindernet (4 april 2011 - 31 oktober 2013)

Alternatieve titel
Alfred Jodocus Kwak

Tekst
Herman van Veen

Tekstbewerking
Vivian Pieters

Ontwerp personages
Harald Siepermann

Ontwerp decors
Hans Bacher

Muziek
Herman van Veen
Erik van der Wurff

Begintune gezongen door
Herman van Veen

Eindtune gezongen door
Ryan van de Akker
Herman van Veen

Regie
Dennis Livson
Hiroshi Saitô

Nederlandse productie en regie
Vivian Pieters

 


Publicatiedatum: 16 oktober 2004
Laatste aanvulling: 4 januari 2017

© Harlekijn / Van Veen, Siepermann & Bacher / J.F.A. Productions B.V.

VARA, Jaren 80, Kindernet, Yorin, Nickelodeon Kindernet, 1989, Herman van Veen, Cor Witschge, Fred Butter, Jan Anne Drenth, Laura Vlasblom, Bram van der Vlugt, Angélique de Boer, Marlous Fluitsma, Michiel Kerbosch, Bill van Dijk, Frits Lambrechts, Pebble TV, Hans Otjes