Toegankelijkheid

Skip to main content

Muppet Movie, The (1979)

The Muppet MovieNa drie succesvolle jaren Muppet Show maakten de muppets de overstap van televisie naar het witte doek. Hun eerste filmavontuur is een film-in-een-film: de muppets gaan naar een filmvoorstelling om de film te zien die ze zelf gemaakt hebben, en gaat over hoe hun eerste filmproductie tot stand kwam. Daarvoor gaat de film terug naar de plek waar Kermit de kikker vandaan komt: het moeras. Terwijl hij een liedje zingt en zichzelf begeleidt op de banjo, krijgt hij van een impressario te horen dat hij talent heeft en daar iets mee moet doen. Kermit besluit zijn droom te verwezenlijken en gaat op weg naar Hollywood.

The Muppet MovieOnderweg komt hij de meest kleurrijke figuren tegen die zich bij hem aansluiten. Als eerste leert hij Fozzie de beer kennen die weinig succes heeft als komiek, gevolgd door onder andere loodgieter Gonzo en zijn lievelingskip Camilla, de lokale schoonheidskoningin Miss Piggy en Dr. Teeth & the Electric Mayhem, een groep muzikanten met onder andere drummer Animal. Maar Kermit trekt ook de aandacht van Doc Hopper, eigenaar van een restaurantketen gespecialiseerd in kikkerbilletjes. Hij wil dat Kermit voor hem gaat werken als reclamemascotte, maar uiteraard voelt Kermit daar niets voor.

The Muppet MovieDoc Hopper deinst echter nergens voor terug en achtervolgt Kermit en zijn vrienden. Uiteindelijk is het Animal die Doc Hopper afschrikt nadat hij de groeipillen van Dr. Bunsen heeft gegeten en metershoog wordt. Wanneer de muppets eindelijk Hollywood bereiken en hun felbegeerde filmcontract krijgen kunnen ze aan de film beginnen die de kijker zojuist heeft gezien. In de laatste scène zijn alle muppets die tot dan toe gecreëerd waren tegelijk te zien in één scène terwijl ze "The magic store" en "The rainbow connection" zingen. Tal van bekende acteurs, waarvan sommigen ook in de Muppet Show te zien waren, hebben een klein gastrolletje in de film.

Wie goed oplet herkent ook enkele poppenspelers, waaronder Jim Henson als één van Doc Hoppers handlangers en Frank Oz als motorrijder.
 
 

Informatie

Bioscooppremière
31 mei 1979 (Groot-Brittannië)
22 juni 1979 (USA)
14 mei 1980 (Nederland)

Uitgezonden door
KRO (6 oktober 1985 / 10 september 1994 / 6 mei 1995)
RTL 4 (8 december 1996 / 27 december 1997)
Comedy Central (26 december 2015 / 25 december 2016)

Alternatieve titel
De Muppetfilm

Scenario
Jack Burns
Jerry Juhl

Muziek en liedjes
Paul Williams
Kenny Ascher

Regie
James Frawley

Producenten
Sir Lew Grade
Jim Henson
David Lazer
Martin Starger

 


Publicatiedatum: 5 mei 2006
Laatste aanvulling: 11 mei 2022

© The Jim Henson Company/ITC Entertainment

KRO, RTL 4, Comedy Central, Jaren 80, Jaren 90, Jaren 10, Jim Henson