Toegankelijkheid

Skip to main content
Overzicht van kinder- en jeugdtelevisie gestart in 1980
 
 

Captain Peters (1980)

Captain PetersOmschrijving

Duitse educatieve jeugdserie over twee Duitse mannen die de familie Butcher leren kennen; bedoeld om de Engelse taal te leren en daarom helemaal Engels gesproken.
 
 

Carolientje en Kapitein Snorrebaard (1980-1981)

Carolientje en Kapitein SnorrebaardVoor de reeks Klein, klein kleutertje, dat al sinds 1962 te zien was op de Vlaamse televisie, bedacht Mil Lenssens een serie over een meisje van een jaar of tien en haar speelgoedduikboot. Telkens als ze het bootje laat varen komt kapitein Snorrebaard tevoorschijn en wordt ook Carolientje zo klein dat ze in het bootje past. De duikboot brengt hen over de hele wereld, en onderweg ziet Carolientje vissen, zeepaardjes en inktvissen. Samen met kapitein Snorrebaard bezoekt ze onder meer pinguïns op de Zuidpool, gaat ze naar Mexico en China, leert de indianendans en komt zelfs op de maan terecht. Ook fantasielanden worden bezocht, zoals Luilekkerland en Sprookjesland.

D'r kan nog meer bij (1980-1989)

D'r kan nog meer bijNaast de Kinderkrant was bij de EO in de jaren '80 ook een tweewekelijks kleuterprogramma te zien. In iedere aflevering stond een thema centraal, dat werd uitgewerkt in de vorm van een sketch, een liedje, een poppenkastvertelling en uiteraard een bijbelverhaal. De thema's sloten aan bij de dagelijkse belevingswereld van kleuters, zoals luisteren, samen delen en verdrietig zijn. Vanaf het begin was Aad Peters bij het programma betrokken, niet alleen als presentator maar ook als poppenspeler. Zijn creaties vormden een belangrijk onderdeel van iedere aflevering. In de loop der jaren kwam een bonte stoet figuren voorbij.

Dick Turpin (1980-1985)

Dick TurpinAan het begin van de 18de eeuw waren in Engeland de verschillen tussen de arme bevolking en de rijke adel groot. Stelen was voor veel mensen de enige manier om in leven te blijven. Onder hen bevond zich de struikrover Dick Turpin. Hij werd legendarisch omdat hij alleen van de rijken stal en de armen hielp waar hij kon. Turpin groeide uit tot de held van het volk, maar uiteindelijk werd hij gevangen genomen en op 10 april 1739 opgehangen wegens paardendiefstal. Al in 1912 werd de eerste speelfilm gemaakt over het leven van Dick Turpin, gevolgd door een tiental andere films en deze televisieserie.

Dirk Van Haveskerke (1980)

Dirk Van HaveskerkeOmschrijving

Vlaamse jeugdserie over een jonge ridder die leefde rond 1300 in het door Fransen bezette Vlaanderen, die eindigde in de Guldensporenslag.

 

Dossier Saffier en Staal (1980)

Dossier Saffier en StaalIn een groot oud huis op een eiland woont de 14-jarige Rob samen met zijn ouders en zijn kleine zusje Helen. Als hij op een avond zijn huiswerk aan het maken is staan opeens alle klokken op het zelfde moment stil. Rob wil het aan zijn ouders vertellen die Helen aan het voorlezen zijn maar als hij op haar slaapkamer komt vindt hij alleen zijn zusje. Zijn ouders lijken spoorloos verdwenen. Al snel staan er twee zonderlinge figuren voor de deur, een man en een vrouw die zich voorstellen als Staal en Saffier. Ze beschikken over telepathische gaven en maken deel uit van een geheimzinnig genootschap waarvan de agenten de naam van een metaal of edelsteen hebben.

Emilie (1980)

EmilieDe kleuterserie Emilie is gebaseerd op de prentenboeken van de Franse schrijfster Domitille de Pressensé, die ook de teksten voor de serie schreef. In de lente en zomer van 1980 werd de serie in Nederland dagelijks rond 7 uur uitgezonden, "voor het slapen gaan". Emilie is een klein meisje dat altijd een rood mutsje, een rood jurkje en rode schoenen aan heeft. Ze heeft een oudere broer die Stefan heet en Liesje is haar kleine zusje. Ook heeft ze een huisdier, de egel Arthur die haar overal volgt. Behalve met haar broer en zus speelt ze ook vaak met haar neefjes, Alexander, Nico en Wimpie, en haar nichtje Sidonia.

Familie Knots, De (1980-1984)

De Familie KnotsNadat ze met hun eigen kindercabaret Potvoordrie al enkele programma’s hadden gemaakt mochten Hetty Heyting en Jan Simon Minkema een eigen kinderserie maken. Samen met Marnix Kappers, die te gast was geweest bij het cabaret en met Hetty Heyting het radioprogramma De zandbakshow presenteerde, speelde het drietal alle rollen van de leden van de familie Knots die samen in één huis wonen. Spil in de familie is de excentrieke Mathilde Knots die door iedereen tante Til wordt genoemd. In haar salonatelier maakt ze kleurrijke schilderijen maar echt bijzonder is haar roze verf (“een kloddertje roze hier…”) waarmee ze mensen die problemen hebben of maken kan bedwelmen.

Giedy Giraffe (1980)

Giedy GiraffeOmschrijving

Animatieserie over de belevenissen van een uit de dierentuin weggelopen giraffe, uitgezonden als onderdeel van de Kinderbios; herkomst onbekend.

 

Heidi (1980-1981)

HeidiDe Zwitserse schrijfster Johanna Spyri publiceerde twee romans in 1880 en 1881 over de lotgevallen van het weesmeisje Heidi. Deze boeken waren het uitgangspunt voor één van de eerste langlopende tekenfilmseries uit Japan. Heidi groeit op bij haar tante Dete in een klein dorp. Als ze vijf jaar is krijgt haar tante een baan in Frankfurt. Omdat tante Dete niet langer voor Heidi kan zorgen brengt ze haar naar haar grootvader, die met zijn sint-bernardshond Jozef hoog in de Zwitserse Alpen woont. In het begin moeten de vrolijke Heidi en haar stugge opa aan elkaar wennen, maar naar een tijdje raken ze erg op elkaar gesteld.

Herman en de zes (1980)

Herman en de ZesEen jaar nadat de oorspronkelijk voor de Duitse televisie gemaakte serie De wonderlijke avonturen van Herman van Veen was uitgezonden kwam er een in Nederland gemaakt vervolg. De serie was opnieuw bedacht door en met Herman van Veen in de hoofdrol die tevens die regie voerde. De zes andere spelers uit de eerste serie deden nu ook weer mee, vandaar de titel Herman en de Zes. Zij speelden ook nu weer min of meer zichzelf en daarnaast andere figuren die in de wonderlijke wereld van Herman van Veen voorkomen. Herman heeft in deze reeks ook een hond die hem vergezelt op zijn avonturen, de Sint-bernard Vlinder.

Huis aan de Bosrand, Het (1980)

Het Huis aan de BosrandOmschrijving

Franse jeugdserie over drie stadskinderen die tijdens de Eerste Wereldoorlog tijdelijk worden ondergebracht in het gezin van een jachtopziener die aan de rand van een groot bos woont.

 

Jana van het Oerwoud (1980-1983)

Jana van het OerwoudAls de kleine Jana samen met haar vader een boottocht maakt over de rivier die door het regenwoud van Venezuela stroomt, slaat het noodlot toe. De boot raakt een rots en vergaat. Jana en haar vader lijken geen overlevingskansen te hebben in de snel stromende rivier. Maar Jana heeft geluk: ze wordt uit het water gered door de indiaan Montaro, de laatste overlevende van zijn stam. Een speurtocht naar haar vader levert niets op, en voor Jana begint een nieuw leven in de jungle van de Amazone. Montaro leert haar alles over het oerwoud en naarmate ze ouder wordt raakt Jana bevriend met veel dieren en kan zelfs met hen communiceren.

Kinderbios (1980-1985)

KinderbiosNa drie jaar Berebios vroeg een kijker zich terecht af waarom het programma zo heette. De poppen uit de Bereboot presenteerden het programma immers al lang niet meer en de laatste aflevering van de serie zelf was al in 1978 uitgezonden. Daarom ging met ingang van het nieuwe seizoen de woensdagmiddagbioscoop op televisie verder als Kinderbios.De opzet was precies hetzelfde gebleven: een twee uur durend programma bestaande uit korte en langere onderdelen (meestal tekenfilms), een pauze en een hoofdfilm. Populaire series als Hetty de heks en Inky de inktvis werden geprolongeerd.

Kinderen voor Kinderen (vanaf 1980)

Kinderen voor KinderenOmdat er maar weinig hedendaags kinderrepertoire was bedacht producent Flory Anstadt een kindersongfestival met liedjes verzonnen door kinderen. Na een op televisie uitgezonden oproep kwamen er 500 brieven binnen met onderwerpen als school, dieren en de puberteit. Aan bekende tekstschrijvers en componisten als Willem Wilmink, Joop Stokkermans, Ruud Bos en Harry Bannink werd gevraagd of ze aan de hand van een thema een liedje wilden maken. Herman Pieter de Boer en Tonny Eyk schreven “Ik heb zo waanzinnig gedroomd”, een liedje dat in eerste instantie werd afgekeurd omdat het niet serieus genoeg was.

Kleine Isar (1980-1981)

Kleine IsarOmschrijving

Nederlandse animatieserie over de jonge koning Isar die, op zoek naar Jezus, allerlei avonturen beleeft.