Toegankelijkheid

Skip to main content
Overzicht van kinder- en jeugdtelevisie gestart in 1984
 
 
Achterwerk in De Kast (1984-1991)

Achterwerk in De Kast (1984-1991)

Achterwerk in de De KastOp de achterkant van de VPRO-gids staan in de rubriek Achterwerk al jaren ingezonden brieven van kinderen. De vaak openhartige brieven gaan over alles wat kinderen bezighoudt, zoals huisdieren, ouders, het gevoel "anders" te zijn, maar ook voor gedichten, moppen en een zelfgemaakt stripverhaal is ruimte. Voor de televisieversie van de rubriek wilde men graag het intieme aspect, het alleen een brief schrijven, behouden. Daarom werd de kleinste studio ter wereld bedacht, De Kast. De formule was even simpel als doeltreffend. De afgesloten kast werd voorzien van een camera met een gordijntje, dat de kinderen zelf moesten open- en weer dichtdoen.

Buster (1984)

BusterIn bijna iedere klas zit wel een buitenbeentje, een leerling die net even anders is dan de rest en buiten de groep valt. Zo iemand is Buster, een Deens jongetje dat altijd optimistisch is, ook al wordt hij soms door zijn klasgenootjes gepest. Zijn grootvader was de levende kanonskogel in het circus en zijn vader is een werkloze goochelaar. Buster heeft van hem vader ook enkele trucs geleerd en wil zelf ook goochelaar worden. Op school is niemand geïnteresseerd, alleen zijn gehandicapte zusje Ingeborg vindt het leuk wat hij doet. Buster (uitgesproken als "Boester") heeft een bijbaantje waarbij hij melk rondbrengt.

Buurman & Buurman (vanaf 1984)

Buurman en BuurmanDe klussende buurmannen waren voor het eerst te zien in de korte Tsjechische film 'Kutaci' (Denkers) uit 1976, maar nog zonder baret en bolletjesmuts. Een paar jaar later kreeg het duo een eigen serie onder de naam...A je to! ("...Dat is alles!"). Aanvankelijk hadden de makers een volwassen publiek voor ogen. Al snel bleek dat ook kinderen de klussers erg leuk vonden zodat de animatieserie uitgroeide tot een reeks voor de hele familie. De NCRV zond als eerste een paar afleveringen uit onder de titel De twee stuntels, zonder dialogen. De serie sloeg pas echt aan toen de VPRO deze ging uitzenden.

Buurman en BuurmanBelangrijke toevoeging waren de grappige teksten uitgesproken door Kees Prins en Simon van Leeuwen, een idee van Burny Bos, destijds verantwoordelijk voor de kinderprogramma's van de VPRO. Nederland is het enige land waar de buurmannen stemmen hebben. De lijfspreuk van de twee buurmannen, "a je to!", werd onvertaald gelaten. De buurmannen houden van klussen en helpen elkaar als de nood aan de man is. Dat er vaak van alles mis gaat mag de pret niet drukken. Ook hun optimistische kijk op het leven karakteriseren deze doe-het-zelvers. Bedenker van de serie, Lubomír Beneš, hield zich sinds sinds de jaren 50 bezig met het maken van animatiefilms. 

Candy Candy (1984-1987)

Candy CandyCandy is jong meisje met een grote bos blonde krullen. Als baby is ze te vondeling gelegd voor het weeshuis, waar ze opgroeit en vriendschap sluit met Annie. Zij is op dezelfde dag als Candy voor het weeshuis gevonden. Als Annie 10 jaar is wordt zij geadopteerd en mag tot verdriet van Candy geen contact meer met haar hebben. Teleurgesteld loopt Candy met haar wasbeertje Cleem de heuvel op waar ze wil uithuilen. Daar komt ze een jongen tegen in een kilt die doedelzak speelt. Hij troost haar, maar is plotseling verdwenen. Op de plek waar hij stond vindt Candy een hanger met een belletje waar de letter A in staat gegraveerd.

CHiPs (1984)

CHiPsOm het alsmaar drukker wordende autoverkeer in Californië beter in goede banen te leiden werd in 1929 de California Highway Patrol ingesteld. De agenten dragen een kakikleurig uniform en vervoeren zich onder andere per motor. Toen hij een motoragent voorbij zag rijden kreeg producent Rick Rosner het idee voor een serie rond twee agenten, hoewel de echte agenten zelden in duo's werken. De California Highway Patrol wordt afgekort als "CHiPs", en dat werd ook naam de van de serie. Het politieduo werd gevormd door de blonde Jonathan "Jon" Baker en de donkere Francis "Ponch" Poncherello.

Filmers, De (1984)

De FilmersOmschrijving

Nederlandse jeugdserie over een schoolklas die tijdens een werkweek de opdracht krijgt een speelfilm te maken.

 

Flippie Flink (1984)

Flippie FlinkOmschrijving

Amerikaanse komische tekenfilmserie die zich afspeelt in het leger; gebaseerd op de gelijknamige stripverhalen.

 

Freggels, De (1984-1986)

De FreggelsJim Henson, bekend van de Muppet Show, bedacht ook De Freggels. Hierin wilde hij de wereld laten zien hoe we in harmonie met elkaar kunnen leven, hoe verschillend we ook zijn. De Freggels wonen in de Freggelgrot, waar ze zich vooral vermaken met dansen en zingen. De leider van het stel, Gobo, is heel avontuurlijk, net als zijn oom Roel, die op reis is door de mensenwereld en daar vandaan Gobo en zijn vrienden ansichtkaarten stuurt. Gobo's beste vriend is Wimmie, heel lief maar ook erg warrig. Jet rent veel rond en gaat vaak naar de bovenwereld. Daar is de Griezeltuin waar de Griezels Koning, Ma en Junior wonen.

Gat in de Grens (1984)

Gat in de GrensAlhoewel Guus Kuyer oorspronkelijk schreef voor een volwassenen, zijn het vooral zijn jeugdboeken geweest die hem bekendheid hebben gegeven. Als onderwijzer had hij al snel door dat het voor kinderen vaak moeilijk is tegen de volwassen wereld op te boksen. Hij heeft dit gegeven ook in zijn boeken verwerkt, zoals het in 1982 gepubliceerde 'Een gat in de grens' waarin hij verhaalt over drie kinderen die onafhankelijk van elkaar hebben besloten van huis weg te lopen, omdat zij het gevoel hebben thuis niet langer serieus genomen te worden. De drie - Jaap-Jan, Luudwien en de stotterende Arnold - komen elkaar al snel tegen en besluiten hun wegloopactie gezamenlijk voort te zetten.

Goochel mee met Hans Kazàn (1984)

Goochel mee met Hans KazànOmschrijving

Nederlandse kinderserie waarin goocheltrucs worden uitgelegd door Hans Kazàn; vervolg: Leer goochelen met Hans Kazàn.
 
 

Haantje de voorste (1984)

Haantje de voorsteOmschrijving

Duitse jeugdserie over vier kinderen die stiekem gaan varen met de boot van hun opa; bewerking van de gelijknamige speelfilm.

 

Herrie (1984)

HerrieOmschrijving

Nederlandse jeugdserie over de belevenissen en problemen van Syl en haar vrienden van discotheek "Herrie"; in iedere aflevering staat een andere muziekstroming centraal; gebaseerd op de Britse serie Jangles.

 

Huishouden van Jan Steen, Het (1984)

Het Huishouden van Jan SteenOmschrijving

Nederlandse kinderserie met verschillende onderdelen, waaronder de Deense serie BusterBuurman en Buurman, de Zweedse jeugdserie Fantomen, de Franse tekenfilmserie Energie en een optreden van een jeugdtheatergezelschap; gevolgd door Een kaart van Steen.
 
 

Inspector Gadget (1984-1986)

Inspector GadgetInspector Gadget is op het eerste gezicht een geheim agent zoals er zo velen zijn: opvallend onopvallend met een grijze regenjas en bijpassende hoed. Maar deze tekenfilmheld uit de jaren '80 bezat nog veel meer. Nadat hij ooit over een bananenschil was uitgegleden werd hij weer opgelapt en zijn er enkele instrumentjes ('gadgets') toegevoegd om de misdaadbestrijding te vereenvoudigen. De gadgets lopen uiteen van helicopterwieken die hem kunnen laten vliegen tot camera's, rolschaatsen en waterkanons. Het enige wat hij hoeft te doen is 'go gadget' roepen, om daar vervolgens de naam van de gadget die hij nodig heeft aan vast te plakken.

Jack Holborn (1984)

Jack HolbornNa het succes van Silas werd hoofdrolspeler Patrick Bach een jaar later opnieuw gevraagd voor een avonturenserie rond een weesjongen. Aanvankelijk zei hij nee, maar uiteindelijk liet hij zich toch overhalen om de titelrol te spelen in Jack Holborn. Het werden geen gemakkelijke opnamen voor hem, want hij was constant zeeziek, had overal blauwe plekken en liep een voedselvergiftiging op. Gebaseerd op het gelijknamige boek van Leon Garfield uit 1964 speelt het verhaal zich af aan het einde van de 18de eeuw. De 14-jarige Jack Holborn werd als baby te vondeling gelegd op de trappen van de Holbornkerk in Londen.

Jipsloop (1984)

JipsloopOmschrijving

Nederlandse kleuterserie over de alledaagse gebeurtenissen van Jipsloop, zijn vriendin Esther-muis-op-haar-schoen en de zwerfhond Sjakie.

 

Karels kat (1984)

Karels katOmschrijving

Britse tekenfilmserie over een eigenzinnige gele kat.

 

Knight Rider (1984-1987)

Knight RiderNet als bij De Dukes uit Hazzard was de ster van deze serie niet een acteur maar een auto, in dit geval een zwarte Pontiac. Geen gewoon vervoersmiddel want deze auto is computergestuurd en kan een gesprek voeren. Hij heeft de naam K.I.T.T. gekregen, naar het bedrijf waar hij is ontworpen, Knight Industries Two Thousand. Eigenaar is Wilton Knight, een excentrieke miljonair die de organisatie Foundation for Law and Government, kortweg F.L.A.G., heeft opgericht om de mensheid te helpen in de strijd tegen de misdaad en daarom K.I.T.T. heeft laten ontwerpen. Op zoek naar een bestuurder voor de auto komt Knight uit bij Michael Long.

KnobbelDe moschops is een minder bekende, plantenetende dinosaurus èn de hoofdfiguur uit deze Britse animatieserie. Voorzien van een honkbalpet ontdekt de jonge Knobbel, zoals hij in het Nederlands heet, de wereld om hem heen die nog volop in ontwikkeling is. Één van Knobbels ontdekkingen is de allereerste bloem op aarde. Het is geen gewone bloeiende plant, want ze blijkt te kunnen zingen. Knobbel laat trots zijn vondst zien aan zijn beste vriend Ally de allosaurus en aan meneer Ichthyosaurus die in het nabij gelegen meer leeft. Knobbel moet Bloem, zoals hij het rode bloempje noemt, goed beschermen want zijn opa Diplodocus had haar bijna opgegeten.

KnobbelNiet alle dinosaurussen zijn even vriendelijk. Rex, de oom van Ally, kan soms een gemene tyrannosaurus rex zijn en mevrouw Poetsgraag is een triceratops die alleen van schoonmaken houdt. Gekleed in een schort doet ze niets liever dan het zand vrij houden van pootafdrukken. Deze charmante kleuterserie is gemaakt volgens de techniek waarbij beeldje voor beeldje wordt opgenomen. Op zoek naar een verscheidenheid aan dinosaurussen hebben de makers er waarschijnlijk geen rekening mee gehouden dat de moschops zo'n 200 miljoen jaar eerder leefde dan de tyrannosaurus rex.
 
 

Informatie

Aantal afleveringen
13

Uitgezonden door
VARA (24 oktober 1984 - 20 november 1985)

Originele/alternatieve titel
Moschops
Knobbel en zijn vrienden

Scenario
Ruth Boswell
Gregory Stewart

Animatie
Martin Pullen

Muziek
Daryl Runswick

Producent
Graham Clutterbuck

Nederlandse bewerking
Simone Kramer

 


Publicatiedatum: 16 januari 2006
Laatste aanvulling: 7 juli 2015

© FilmFair Productions

Knokken voor Twee (1984)

Knokken voor TweeIn hetzelfde jaar dat De zevensprong voor het eerst op televisie te zien was maakte Karst van der Meulen ook zijn zesde jeugdfilm, 'Knokken voor Twee'. De film ging op 16 december 1982 in première en werd, aangevuld met extra scènes, twee jaar later uitgezonden als serie. Het verhaal begint als de 12-jarige Freddie besluit van huis weg te lopen. Zijn ouders maken constant ruzie en hoewel dat niet zo is, denkt Freddie dat het zijn schuld is. Hij gaat naar Saskia toe, een schoolvriendinnetje dat verhuisd is naar een andere plaats. Zij is nogal verbaasd dat Freddie zomaar op de stoep staat maar weet gelijk een schuilplaats: het clubhuis voor kinderen van gescheiden ouders.