Toegankelijkheid

Skip to main content

101 Dalmatiërs (1999-2000)

101 DalmatiërsMeer dan dertig jaar na de tekenfilm '101 Dalmatiërs' werd in 1996 een herverfilming gemaakt met "echte" acteurs (en honden) die in Nederland de naam '101 echte Dalmatiërs' kreeg. De film trok volle zalen, waardoor er een vervolgfilm kwam, '102 echte Dalmatiërs', en een tekenfilmserie. De serie begint waar de films ophouden en maakt gebruik van elementen uit beide versies, maar er zijn ook verschillen. Eindigt het oorspronkelijke verhaal met de verhuizing van Londen naar een boerderij, in de serie zijn Roger en Anita samen met de dalmatiërs naar het Amerikaanse platteland verhuisd waar de puppies volop de ruimte hebben. Alle andere personages wonen nu ook in Amerika, waaronder Cruella De Vil.

101 DalmatiërsZe staat aan het hoofd van een groot modehuis en wil de boerderij, in handen krijgen. Voor haar plannetjes schakelt ze nog altijd de klunzige Horace en Jasper in. De hoofdpersonen van de serie zijn drie jonge dalmatiërs. De avontuurlijke Lucky en de altijd hongerige Rolly komen ook in de films te voor. Floppy, een puppie met grote flaporen, was niet eerder te zien maar komt wel voor in het oorspronkelijke boek waarop de films gebaseerd zijn. Dit drietal weet de plannen van Cruella te dwarsbomen, vaak met hulp van de kip Spot die het liefst zelf een hond zou willen zijn.

Hoewel de filmversie uit 1996 ook een Nederlandse nasynchronisatie had gekregen werden voor de serie de stemacteurs gevraagd die een jaar eerder de originele tekenfilm van nieuwe stemmen hadden voorzien. In enkele afleveringen kijken de puppies, net als in de eerste tekenfilm, op de televisie naar de avonturen van Superwoef. Hij staat centraal in de vervolgfilm '101 Dalmatiërs II: Het avontuur van Vlek in Londen' die direct op dvd is uitgebracht.
 
 

Informatie

Aantal afleveringen
65

Uitgezonden door
Net5 (5 oktober 1999 - 5 juli 2007 / 1 april - 29 april 2010 / 19 juli - 3 september 2010)

Originele/alternatieve titel
Disney's 101 Dalmatians
101 Dalmatians: the series
101 Dalmatiërs: de serie

Creatie
Dodie Smith (boek "The one hundred and one dalmations")

Ontwerp personages
Kexx Singleton

Muziek
Mark Watters
Dan Sawyer

Regie
Rick Schneider

Producenten
Jim Jinkins
David Campbell
Tony Craig
Roberts Gannaway
Martha Ripp
Carin Greenberg Baker
Rick Schneider

Nederlandse stemmenregie
Edward Reekers

 


Publicatiedatum: 19 april 2009
Laatste aanvulling: 19 juli 2012

© Walt Disney Television Animation / Jumbo Pictures

Net5, 1999, Jaren 90, Maria Lindes, Walt Disney, Stan Limburg, Jody Pijper, Just Meijer, Jan Anne Drenth, Laura Vlasblom, Hero Muller, Lucie de Lange, Olaf Wijnants, Beatrijs Sluijter