Toegankelijkheid

Overzicht van kinder- en jeugdtelevisie gestart in 1993
 
 

BB de Beer (1993)

BB de BeerHerman van Veen liep jarenlang rond met een idee over een reuzenteddybeer die van de sterren op de aarde neerdaalt. Hij noemde de beer BB en liet hem tevoorschijn komen in een theatervoorstelling en later in het door hem opgerichte Harlekijn Danstheater. BB de Beer kreeg ook zijn eigen televisieserie, waarin hij na door Herman te zijn getekend van het papier afstapt. Behalve de ultieme knuffel is BB ook heel wijs, en stelt Herman allerlei vragen. Ze wonen in een wonderlijk herenhuis met een aantal bijzondere bewoners. Op zolder woont Xantoxia, een heks die voor de ene helft man en voor andere helft vrouw is. 

Beestenbos is boos (1993-1997)

Beestenbos is boosDe European Broadcasting Union, het samenwerkingsverband van Europese publieke omroepen, wilde begin jaren '90 projecten opzetten die voor een individuele zender te kostbaar zijn. Het resultaat was onder andere deze tekenfilmserie. Twintig omroepen uit zestien landen, waaronder de NOS, deden mee aan de verfilming van een boekenreeks van de Britse schrijver Colin Dann. In Nederland was deze reeks uitgebracht als 'De dieren van het Duitenbos'. De eerste twee delen gaan over een groep dieren die zich bedreigd voelen als er op een dag arbeiders met graafmachines hun bos betreden om een autosnelweg aan te leggen.

Beetlejuice (1993)

BeetlejuiceOmschrijving

Amerikaanse komische tekenfilmserie gebaseerd op de gelijknamige speelfilm, over een gezin dat in een huis gaat wonen waar de vorige bewoners als spoken aanwezig zijn. 

 

Bremer Stadsmuzikanten, De (1993-1994)

De Bremer StadsmuzikantenDe gebroeders Grimm hebben wereldwijd bekendheid gekregen door de meer dan 200 sprookjes en volksverhalen die zij in de eerste helft van de 19de eeuw verzamelden en publiceerden. Onder hun bekendste sprookjes bevinden zich Klein Duimpje en Assepoester. Ook het sprookje van de Bremer Stadsmuzikanten werd door hen opgeschreven. Het verhaal gaat over vier boerderijdieren die afzonderlijk van elkaar besluiten bij hun eigenaar weg te lopen omdat ze daar slecht behandeld worden. De ezel wil graag naar Bremen om daar stadsmuzikant te worden, en onderweg sluiten achtereenvolgens een hond, een kat en een haan zich bij hem aan.

Brum (1993-2008)

BrumHet dappere maar ook eigenwijze autootje Brum is nergens bang voor. Deze kleine gele Austin kan zichzelf besturen en dankt zijn naam aan Brum, de bijnaam van de stad Birmingham waar hij woont. Aan het begin van iedere aflevering rijdt Brum het museum uit, op zoek naar mensen of dieren die zijn hulp kunnen gebruiken. Bij zijn avonturen in de grote stad zorgt hij er onder andere voor dat een bruid op tijd op de bruiloft verschijnt, een gestolen kroon weer terug wordt gevonden en hij weet het kleine katje van oma Pantoffels te redden. Na zijn avonturen gaat Brum weer terug naar het museum van de autoverzamelaar die hem van de schroothoop heeft gered.

Chlorophyl (1993)

ChlorophylOmschrijving

Frans-Canadese poppenserie over de muis Chlorophyl, gebaseerd op de stripverhalen van Raymond Macherot.

 

Droomshow, De (1993-2001)

De DroomshowDankzij een vriendin wordt Judith de Bruijn in 1990 aangenomen als omroepster bij de AVRO. Na drie jaar programma's aan elkaar gepraat te hebben vertrekt ze naar Engeland om daar Britse kinderprogramma's aan te passen voor de Nederlandse markt. Weer terug in Nederland maakt Judith het laatste seizoen van Wordt Vervolgdmee als presentatrice op televisie. Ook is ze te zien tijdens de Wordt Vervolgd Clubdagen. Omdat het team achter het stripprogramma de AVRO zo goed bevalt krijgen zij de volledige vrijheid een echt amusementsprogramma te bedenken voor de zaterdagochtend, en zo gaat De Droomshow van start.

James Bond Jr. (1993)

 title=Omschrijving

Amerikaanse tekenfilmserie over de neef van James Bond die het samen met zijn vrienden van de Warfield Academy opneemt tegen S.C.U.M., een misdaadorganisatie.

 

Kids for Animals (1993)

Kids for AnimalsOmschrijving

Nederlands kinderprogramma waarin kinderen samen met de jeugdclub van de dierenbescherming opkomen tegen dierenleed en daarvan bewust worden gemaakt.

 

Kuifje, De avonturen van (1993-1995)

De avonturen van KuifjeIn de loop de jaren zijn de avonturen van Kuifje meerdere malen bewerkt voor film, televisie, radio en theater. Hergé (pseudoniem van Georges Remi), geestelijk vader van Kuifje, was altijd zeer kritisch en heeft nooit direct aan één van deze projecten meegewerkt. Na de dood van Hergé in 1983 werd het plan opgevat om alle kleurenalbums tot een tekenfilmserie te bewerken. Getracht werd zijn typerende tekenstijl zo natuurgetrouw weer te geven. In samenwerking met de Stichting Hergé werden uiteindelijk 21 van de 22 kleurenalbums in Canada verfilmd. Alleen "Kuifje in Congo" (later heruitgebracht als "Kuifje in Afrika") werd niet in de reeks opgenomen.

Man met de hoed, De (1993)

De man met de hoedOmschrijving

Nederlandse jeugdserie over een illusionist die een dubbelleven leidt als gokker, waar hij dankzij een formule in een geheime chip zeer succesvol in is.

 

Muppet Christmas Carol, The (1992)

The Muppet Christmas CarolIn hun vierde speelfilm zijn de muppets niet als zichzelf te zien maar spelen ze een rol in hun eigen bewerking van 'A Christmas Carol' van Charles Dickens. Toen dit boek in 1843 werd gepubliceerd was het binnen drie dagen uitverkocht. Sindsdien is het een populair kerstverhaal gebleven. In deze muppetversie blijven de makers dicht bij het origineel, maar is in de personages nog wel het oorspronkelijke muppetkarakter te herkennen. De hoofdrol wordt echter gespeeld door Michael Caine als de gierige Ebenezer Scrooge, die op kerstavond wordt bezocht door zijn overleden zakenpartners. Zij vertellen hem dat hij die nacht bezoek zal krijgen van drie geesten.

Rikkie de Raaf (1993)

Rikkie de RaafOmschrijving

Britse tekenfilmserie zonder gesproken woorden over een optimistische blauwe raaf die van alles uitprobeert.

 

Runaway Bay (1993)

Runaway BayOmschrijving

Amerikaans-Franse jeugdserie over vijf kinderen die misdaden oplossen op het Caribische eiland Martinique.

 

Samurai Pizza Cats (1993)

Samoerai Pizza CatsOmschrijving

Japans-Franse tekenfilmserie over drie katten die in een pizzarestaurant werken als dekmantel voor hun samoerai-activiteiten om het kwaad te bestrijden; in Nederland is de in Amerika bewerkte versie is uitgezonden.

 

Sex met Angela (1993-1994)

Sex met AngelaOmschrijving 

Serie vooruitstrevende praatprogramma's waarin Angela Groothuizen op een open en vrije manier met jongeren praat over alle aspecten van seksualiteit.

Met vaste onderdelen als het voorlezen van een kijkersvraag, korte straatinterviews en een bekende Nederlander die een eigen verhaal vertelt, werd het programma internationaal als opzienbarend gezien. Na het herhalen van eerdere afleveringen in 1995, werd naar aanleiding van de internationale afkeuring een special gemaakt.

 

Sprookjeskast, De (1993)

De SprookjeskastEen van de doelstellingen van Schooltelevisie is het promoten van literatuur voor basisschoolleerlingen. Voor de groepen 1, 2 en 3 heette dit project begin jaren '90 ‘Plaatjes kijken’ en voor de groepen 4 en 5 ‘Boekenbuis’. Deze twee projecten werden voor deze serie samengevoegd in de vorm van acht gedramatiseerde sprookjes. In combinatie met televisie, de “kijkkast”, werd dit De Sprookjeskast. Behalve dat kinderen veel plezier beleven aan sprookjes zou het hen stimuleren om zelf sprookjes te gaan (voor)lezen en te vertellen. Er werden acht sprookjes gekozen die wat minder bekend zijn, vier van de gebroeders Grimm en vier van Hans Christian Andersen.

Toy Toy Show!, De (1993)

De Toy Toy Show!Omschrijving

Nederlands kinderprogramma waarin het olifantje Toy Toy, mascotte van speelgoedwinkel Intertoys, samen met Buurmuis kinderen in de studio ontvangt en zelf bedachte spelletjes speelt.

 

Widget (1993-1995)

WidgetIn deze animatieserie van Amerikaans-Filipijnse makelij krijgen we de avonturen te zien van het kleine paarse ruimtewezentje Widget. Hij is naar de aarde gestuurd om deze te beschermen tegen MegaNar, een kwaadaardige mutant van de planeet Titanium. Hij wil alle bedreigde diersoorten en het vele natuurschoon voor zichzelf hebben om zo zijn eigen dierentuin op te bouwen. Samen met zijn 'mensenvrienden' Brian, Kevin en hun moeder Kristine, doet Widget er alles aan om MegaNar te dwarsbomen zodat het hem niet lukt dit voor elkaar te krijgen. Met zijn speciale horloge kan Widget ook de hulp inroepen van MegaBrein, een kleine maar slimme robot.

Young Indiana Jones (1993)

Young Indiana JonesOmschrijving

Amerikaanse avonturenserie gebaseerd op de Indiana Jonesfilms van Steven Spielberg en George Lucas, over de jonge jaren van Indiana Jones.